18.06.2024 12:12

Трябва да се инвестира в борбата с градушките, да се подпомагат земеделците за застраховане: Каракачанов

Видян 266 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Градушките се оказват сериозен проблем пред държавата. Липсата на системна, последователна политика води до един и същ резултат след всяка градушка.


Това написа в страницата си във Фейсбук председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.
ВМРО предлага от доста време различни мерки, които поне да намалят ефекта от този тип природни бедствия. Както се вижда в последните месеци – страдат както земеделски производители, така и домакинства, чиито жилища завършват с тежки материални щети.


Много се говори за застраховките на домовете. Но никой не си задава въпроса може ли редовият българин да си го позволи: едно семейство пенсионери или семейство с работещи на 1200-1500 лв. заплата с деца? Хубаво е човек да се огледа как живеят хората по страната. Да обясняваш на този, който едва си плаща сметките за ток и храна, че трябвало да се застрахова е леко цинично, продължава темата Каракачанов.


За нас от ВМРО е ясно, че само с констатации няма да стане. Ето защо предлагаме:
-    Да се укрепи и разшири капацитета на Агенцията за борба с градушките, както и да се увеличат възнагражденията на работещите там поне с 30%;
-    По отношение на земеделските производители следва да бъде решен въпросът с механизмите на застраховане. Предложението на ВМРО е да се създаде Земеделска застрахователна компания (ЗЗК) с участието на държавата 50% и самите земеделски производители 50%, която чрез системата на застраховане да гарантира стабилност на стопанствата при възникване на неблагоприятни климатични явления.
-    До създаването на тази компания държавата да покрива до 50% на декар годишно  от застраховката на растениевъдите и до 75% от застраховката на животновъдите. Между другото интерес от застрахователите към застраховане на селскостопански животни почти няма, което е проблем за целия животновъден сектор.
Ето това са три конкретни мерки, които политиците в парламента и изпълнителната власт могат да свършат. Могат, ако искат и им пука, категоричен е още лидерът на ВМРО.


ВМРО ще внесе тези предложения щом заработи Народното събрание. Нека парламентарните партии кажат тогава как ги виждат нещата и те какво предлагат. За момента нищо.
Крайно време е депутати, министри, премиери да разберат, че тяхната първа и основа задача е да се грижат за хората, за българския народ, а не да се замерят с компромати и скандали, казва още Каракачанов.


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец

Днес ще имате динамичен ден

Днес ще имате динамичен ден, изпълнен с интересни