27.11.2008 10:52

Всеки трети записва висше

Видян 1216 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеки трети, който е завършил професионално образовани продължава да учи в университет. Това сочат данните от доклада на МОН за развитието на просветата и подготовката за учебната 2008/2009 г. Според отчета на министерството 44,89% или почти половината от завършилите средно образование се реализират на пазара на труда. Едва 27% или около една четвърт от тях обаче се хващат на работа, която е свързана с изучаваната в училище професия. 24,87% от завършилите нито продължават във висши учебни заведения, нито постъпват на работа.


В доклада за изпълнението на националната програма за развитие на образованието е записано, че предстои осигуряването на по-евтин или безплатен интернет за 20 000 учители. Диференцираното заплащане при педагозите е сред приоритетите на просветното ведомство, което разделя кариерното развитие на учителя на 5 длъжности, а именно младши учител, учител, старши учител, главен учител и учител методик.


В отчета се съобщава още, че през тази година в страната са закрити общо 340 държавни и общински училища и обслужващи звена. Спуснали са кепенците 296 получили финансиране общински школа и 13 преобразувани. Закрити са и 6 специални училища. В същото време врати са отворили едва 1 общинско и 16 частни школа.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак