Всичко на български, най-голямата джамия в Европа и тиган за Гинес: Одрин

Свързани новини

12.05.2024 09:05

Всичко на български, най-голямата джамия в Европа и тиган за Гинес: Одрин

Видян 11775 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма град с толкова надписи на български извън страната ни – при това първо на български език, после на местния и всеки друг, от Одрин. Хубава новина в навечерието на 24 май и дългия уикенд, който е и добър повод за разходка дотам. От София са нещо като 3 часа с кола, от Пловдив – наполовина. ВИЖ СНИМКИ ТУК!



Но не ходете само до пазара, който обикновено е единственото, което родните туристи виждат в града. Ще дадем идеи за забележителности, разходки, хранене и за шопинг на ниво.



Сърцето на Одрин е най-голямата джамия в Европа Селимие – шедьовъра на Мимар Синан – най-великия османски архитект и авторът на софийския мюсюлмански храм и най-вероятно на известната столична черква Св.Седмочисленици, когато сме били в пределите на империята.



Селимие, която носи името на сина на Сюлейман Великолепни и Хюрем Султан, е смятана за върховното постижение на османската архитектура и си заслужава да се види дори в момента, когато част от нея е в реконструкция.



Ако вземете туристическия автобус за тур из града, който спира точно пред джамията, той ще ви преведе из целия Одрин, включително – през историческите мостове над Тунджа и Марица до местния парк. Там ще минете покрай най-големия тиган в света, регистриран в Книгата на Гинес – наистина нещо огромно.



Накрая автобусчето стига до гарата, където е спирал Ориент Експрес, а сега е факултет по изящни изкуства към местния университет и пред която и сега е спрял ретро влак от онази епоха.



Кварталът наоколо Караагач е познат и от родната история, а другата му забележителност е грамадният паметник на Лозанското споразумение. Иначе махалата е приятна с малките барове и ресторанти с масички наоколо, които са посещавани от местните мъже, а по някое време по улицата помежду им се появява вокално – инструментална група от троица мъжаги, въоръжени с тъпани и зурни.



Обратно в града, наминете през пазара, както и през цялата махала, където изобилстват надписите на български.



В заведенията наоколо, освен ориенталските сладкиши – баклавата и толумбите тръгват от 7 лв.килото, доматите са прекрасни градински и са от 1,50, задължително е да опитате местния специалитет. Това е дроб, направен по локалната стара рецепта – на ленти и пържен. Най-добре го правят в Джигерчъ Ниязи уста – верига от ресторанти. Ние го хапнахме досами паметника на борците, който посреща гостите на града още на входа му.



Най-голямото състезание на пехливани в цяла Турция предстои след около месец и също е добър повод за разходка. Те се провеждат на специални ливади и събират голяма публика, представлявайки атракция, призната даже от ЮНЕСКО за част от световното архитектурно наследство..



За вечеря пък препоръчваме може би най-добрия ресторант в града, който се намира до един от историческите му мостове и открива приказна гледка и възможност за снимки в златния час, тъкмо когато сядате на масата, към джамията Селимие в целия й горд величествен блясък.



Името на ресторанта в края на града е Ханедан и в него готвят всичко добре, не само дроб, но и чудесно телешко, типичната скара с всички видове кюфтета и кебапи, пилешко и агнешко. Класата личи по всичко.



В друг край на града, различен от онзи на пехливанските борби и на ресторанта, който препоръчваме, можете да спите в единствения 5-звезден хотел на Одрин, кръстен по български Марги, където стаята е 100 евро.



Освен закуската на най-горния панорамен етаж и добрия нощен бар, той е много удобен и заради свързаността си с едноименния аутлет мол, където можете да направите наистина изгодно пазаруване на познати марки, начело с US Polo Assn. и си заслужава. Отваря в 10 сутринта, точно след закуска в хотела.



Ако искате да допълните разходката с друго име, които всички знаем от историята си, отбийте се до недалечния от Одрин Люлебургаз. Там ще видите целия комплекс с джамия на еничара, издигнал се до везир или реално премиер на Османската империя Мехмет Соколович. Още един шезьовър на Мимар Синан.



 



Борис Ангелов






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.05.2024 19:11

    Не ви ли е срам,вие сте позор,които пишете за вековния поробител.Нищо хубаво няма м ислявския свят.Пт века сме престанали да съществуваме като държава,нация и вероизповедание.Съд и затвор за вас.Дали в турция така се пище за великолепието на християнските църкви.Вие сте позор.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес ще внасяте суматоха около себе си

Днес ще внасяте суматоха около себе си. На ум ще ви