Свързани новини

30.11.2009 19:06

За Бога, братя, пазарувайте!

Видян 1659 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спомням си, че на изборите през лятото отговорът на всички, които попитаха в телевизиите за какво гласувахме, беше една дума: Промяна!


Какво се случи всъщност регистрираме, след като мина пиянството на един народ. Прочетете този текст – манифест на 19‘ под заглавие “За Бога, братя, купувайте”, от 26 ноември 2008 г., когато положението беше много по-радостно от сега. Между картината оттогава и тази от днес ще намерите разлика само в снега:


“Когато пое властта през ноември 1990 г. и освободи цените, които буквално литнаха, премиерът Димитър Попов роди крилатата фраза: “За Бога, братя, не купувайте”! По този начин той искаше да възпрепятства бума на котировките, които скачаха с пъти. Ограничаването на потреблението беше единственият шанс хората да обуздаят цените чрез естествените механизми на търсенето и предлагането.


18 години по-късно, когато световната икономическа криза ни е матура – т.е. зрелостен изпит в стопанско отношение, се нуждаем от обратното послание.


За Бога, братя, купувайте!


Между 40% и 100% (!!!) са спаднали продажбите на повечето търговци, които работят в центъра на София. Преди ноември беше смятан за най-добрия месец за пазаруване, когато магазините бяха засипвани от златен дъжд. Дори през 1996 – 1997 година – най-трудните времена за джоба на средния човек у нас и смертелни за бедните, традицията се спазваше.


Тази година, както е тръгнало, Дядо Коледа може и изобщо да не дойде. С изключение на изложението Произведено в България, останалите форми на привличане на интереса на купувачите, не сработват.


Положението не е по-розово в моловете, където народът се тълпи заради топлината и ги използва като “закрити паркове”, мота се и из магазините, но покупките са изключително малко, особено в сравнение с миналата година.


Веригите за техника също пустеят, установи нашата проверка. Там ударът идва и от финансовата криза, понеже лизингите през последния месец бяха силно ограничени, а купуването на изплащане беше основен коз както за търговците, така и за техните клиенти.


Намаленията, които по принцип се правят едва след средата на януари, а последната година – от самия край на декември, на практика вече са тук. По-жалкото е обаче, че не се променя и ситуацията – хората не са привлечени дори от намалението и очакват големите разпродажби, които, по всичко личи, ще дойдат най-късно след няколко седмици.


“Всички стискаме палци за декември, но ако се наложи да продаваме цели колекции с 50% отстъпка, това ще бъде фатално за повечето от нас”, призна пред 19’ известна дама, която държи два магазина в София.


“Мислехме, че проблемът е в топлото време, но снегът си падна, а продажбите не потръгнаха. Всяка година става по-зле, но тази нещата съвсем се сринаха", добавя търговка.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес ще имате динамичен ден

Днес ще имате динамичен ден, изпълнен с интересни