23.08.2024 15:00

Затворници убиха най-малко един пазач и взеха заложници в затвор в руската област Волгоград

Видян 234 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Затворници с ножове, идентифициращи се като бойци на "Ислямска държава", организираха в петък кървава атака срещу надзиратели в руска наказателна колония - затвор във Волгоградска област в Русия и хванаха заложници от персонала, според руски държавни медии и новинарски издания, свързани със службите за сигурност, предаде Ройтерс.


Видео, публикувано от един от новинарските канали Mash, показва най-малко двама нападатели. Един от тях посочва, че са "муджахидини" на групировката "Ислямска държава" и са завзели контрола над затвора в в град Суровикино, Волгоградска област.


Най-малко четирима униформени служители на затвора могат да бъдат видени да лежат или седят в локви кръв.


Руските държавни медии съобщиха, че най-малко един член на персонала на затвора е бил убит, но видеото предполага, че броят на загиналите е почти сигурно по-висок.


"По време на заседание на дисциплинарна комисия осъдени са взели за заложници служители на наказателното заведение. В момента се предприемат мерки за освобождаването на заложниците. Има пострадали".


Затворът е определен като наказателна колония със строг режим с капацитет до 1241 лишени от свобода мъже.


Новинарски сайтове с връзки със службите за сигурността публикуваха имената на до четирима предполагаеми нападатели, като ги идентифицираха като граждани на Узбекистан и Таджикистан. Официално потвърждение нямаше.


Русия, чиито агенции за отбрана и сигурност са силно съсредоточени върху нейната война в Украйна, напоследък отбеляза ръст на атаките на ислямистки бойци, посочва Ройтерс.


През юни в южния район на Ростов се състоя кървав бунт в затвори, свързан отново с "Ислямска държава", където специални части застреляха шестима затворници, взели заложници. По-късно същия месец най-малко 20 души бяха убити при стрелба в два града в Дагестан, предимно мюсюлмански регион в Южна Русия.


През март "Ислямска държава" пък пое отговорност за нападение, при което въоръжени лица нахлуха в концертната зала "Крокус Сити" край Москва, където стреляха с автоматични оръжия и след това подпалиха сградата, убивайки повече от 140 души.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

Кино Нова 25 август 21:00ч.

В тайна служба на Нейно величество

Режисьор: Питър Хънт
В ролите: Джордж Лейзънби, Даяна Риг, Тели Савалас

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак