06.06.2024 12:22

Животновъдите блокираха за час Подбалканския път

Видян 211 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

И днес животновъди от района на Карлово и Калофер блокираха Подбалканския път от западния вход на Калофер, предаде БНР. Протестът продължи час. Те са недоволни, че не разполагат с достатъчно площи, където да пасат животните си. Животновъдите протестират трети ден с искане ограниченията за паша да отпаднат и да се направи мониторинг на управлението на националните паркове. Издигнаха и палатков лагер.

Животновъдите от Подбалкана се опасяват, че хиляди семейства в района ще останат без поминък заради ограниченията за паша в планината. Ограничената паша на територията на трите национални парка - Централен Балкан“, „Рила“ и „Пирин“ засяга едрия рогат добитък и конете. Причината е, че според доклад 45% от ерозията на територията на парковете е следствие на пашата на едрия рогат добитък. Затова ползваната площ остава същата, но на нея ще трябва да пасат по-малко говеда и коне. Само в района на Калофер се отглеждат 3000 говеда.

Протестиращите добавят още, че годината вече е преполовена, а разрешителни за пасищно животновъдство са получили само половината от ползвателите на парка. Междувременно животновъди, чиито обори се намират на 500 метра от границата с Национален парк „Централен Балкан“ търпят санкции. Протестът на животновъдите продължава и утре. Те се заканиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще блокират подбалканския път със стадата си.











Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Словения

Най-дружелюбните страни в Европа

10. Хърватия. Резултат 91.78 Някога лятно ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец