Свързани новини

06.04.2010 15:10

Истината за нанодиамантите

Видян 7390 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Едва ли някой е предполагал, че взривни вещества като тротил и хексоген могат да бъдат използвани за високохуманни цели, каквото е лечението на рак. Учените са обнадеждени, че не сме далеч от времето, когато това сериозно заболяване ще се лекува напълно, и то благодарение на нанодиамантите.


България е единственият производител в Европа на подобни наночастици.


Проф. Ставри Ставрев, който доскоро беше ръководител на секцията Космическо материалознание и нанотехнологии в Института за космически изследвания към БАН, е основоположникът на тези технологии у нас преди двадесетина години. Описва нанодиамантите като „частици с микроскопични размери, които могат да променят света“, защото намират приложение навсякъде - в енергетиката, медицината, екологията, в индустрията и в космическите разработки.


„Тези технологии, които са разработени при нас, са фазов преход на въглерод в определен клас взривни вещества, който се превръща или в нанодиамант, или в нанотръбички“, обяснява проф. Ставрев.


Най-големите изследователски центрове в САЩ, Япония и Русия вече провеждат експерименти с българския диамантен прах. Нещо повече - в Щатите, където парите за подобни проекти са в пъти повече, отколкото държавата дава у нас за научни експерименти, учените са на финала на изследванията си. „В най-скоро време се очаква американците да ни изпреварят и да станат първите в света, приложили нанодиаментите в медицината и индустрията“, добавя българският учен, който е работил няколко години в Силиконовата долина в САЩ и решава да се върне в родината си с мечтата да доразвие откритието си тук. Той обаче остава доста разочарован от „посрещането“. „Никой не помисли как да развие това, което беше създадено, как да го използва, а беше разграбено. Разбирам - нямаше друг начин да бъде направено първоначално натрупване на капитала“, споделя разочарованието си той.


Проф. Ставрев става обект на завист и провокации от страна на колеги от БАН.


По негови думи недоброжелателите решават да го отстранят от проекта му, смятайки, че той иска „да печели само за себе си“.


„Не искам нито стотинка за мен! И съм го казвал много пъти. Поисках Министерството на здравеопазването да създаде работна група към БАН и да назначи ръководител, не мен, защото аз не съм лекар, а химик. Поисках да се организират ускорени изследвания, за да се узакони препарата за лечение на рак Ставринол в България“, припомня Ставрев. Той дори предлага да дари лека на държавата. Но определя едно-единствено условие - след като придобие собственост върху лекарството,


държавата да го предоставя на онкоболните напълно безплатно.


В момента препаратът Ставринол се произвежда единствено в Москва. Изпробван е върху десетки хиляди доброволци и засега ефективно действа върху 11 вида ракови заболявания.


Проф. Ставрев се надява процедурата за клиничните изследвания на препарата Ставринол в България да се ускори, за да може най-накрая да сбъдне мечтата си и да създаде в Рудозем първия международен изследователски и образователен център по наноматериали, нанотехнологии и наномедицина в Европа. Той е убеден в успеха на своето откритие и искрено вярва, че, след като руските му сътрудници предоставят на новосъздадената научна работна група у нас съществуващите резултати за цитотоксичността и патологичните изменения на препарата, той ще стигне до нуждаещите се след около 2-3 години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес имате нужда от помощ

Днес имате нужда от помощ. Бъдете толерантни към