27.11.2008 10:42

Стотици се връщат всекидневно от гурбет

Видян 1405 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеки ден автобуси от Италия и Испания докарват у нас стотици сънародници, работили години наред на Апенините и на Иберийския полуостров. Причина за завръщането им обаче не са наближаващите коледни и новогодишни празници, а масовите съкращения на работни места в двете държави. Настъпилата вече икономическа криза принуждавала работодателите да свиват бизнеса си и първите съкращавани, естествено, били имигрантите.


Най-застрашени от уволнение били хората с ниска квалификация като строители, чистачки, сервитьорки и готвачки. Особено силно кризата е засегнала нашенците в Испания. Част от тях са работели на половин работен ден в ресторанти, отварящи само по обяд. Месечното им възнаграждение било минималното за страната – от 800 до 1000 евро. Сега обаче на такава стойност възлизало средното възнаграждение в Испания. При положение че нормална квартира там струва средно 570 евро, българите сами се отказват от работата и се завръщат в родината си.


Наши сънародници, занимаващи се с монтаж на вятърни генератори на еленергия, споделят, че допреди месец-два са работили на твърда заплата 1 000 евро, но бонусите към нея правели доходите им съвсем прилични. Сега обаче добавките били орязани, което щяло да ги накара също да помислят за завръщане.


Кризата обаче удряла и българите с по-висока квалификация. Фирмите за човешки ресурси в Испания например наемали като служители хора от такива националности, каквито се смятали за подходящи в дадена област. Поради свиването на трудовия пазар тези фирми спускали кепенци и служителите, въпреки че образовани и знаят езици, също оставали без работа.


Експерти прогнозират, че връщането на гурбетчиите може да доведе страната до огромен ръст на безработицата, тъй като те стават реална конкуренция на служителите у нас.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни