Свързани новини

03.02.2009 09:16

Цените падат, сега е моментът да купуваме

Видян 1616 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Все повече характерни за финансовата криза явления се наблюдават на родния пазар. Отливът при търсенето на редица стоки и услуги става по-осезаем и някои търговци бяха принудени да дадат тон за очаквания спад на цените, установи проверка на 19`. В условията на конкуренция, тази крачка има лавинно свойство. Според специалисти именно сега е моментът да се пазарува изгодно, тъй като съвсем скоро, когато е пикът на кризата, цените ще тръгнат нагоре заради тоталното свиване на потреблението. Тогава търговците ще надуят стойностите, за да избият загубите от ниския оборот. Очакванията са още месец - два стоките да поевтиняват и след това цените да скочат.


Отстъпките в магазините засягат най-сериозно продуктите, от които за момента можем да се лишим. Естествено, като цяло храната прави изключение, защото без нея не можем и сривът при покупките не е кой знае колко значителен, въпреки че магазините отчитат такъв най-вече при количествата на отделните стоки. При черната и бялата техника обаче нещата стоя иначе. С всеки изминал ден расте списъкът с перални и хладилници, които можем вземем с 10 на сто намаление и дори по-изгодно. Някои плазмени телевизори са поевтинели с повече от 200 лв. за месец. Промоциите засягат всякакви уреди, от сешоари до аудиоуредби за коли. При мебелите поевтиняването е още по-значително. Отстъпките стигат до впечатляващите 50%. Комплект за спалня от легло, гардероб и нощни шкафчета вече може да се купи за по-малко от 700 лв. Допълнително намаление от 10-30% може да получите, когато поръчате обзавеждането и платите предварително. Неочаквано ниските нива на оборотите по време на празниците накараха и продавачите на облекла да смъкнат драстично цените. Така например в магазин на столичния бул. „Граф Игнатиев“ ботуши, които преди месец струваха 200 лв. сега се продават за 120 лв.


При храните поевтиняване се наблюдава на брашното и зърнените продукти - с 3,3%, на сиренето - с 0,8%, на кашкавала с 0,5 на сто, отчита Националната статистика за декември миналата година. Най-голямо намаление има при растителните масла с 10,5% и плодовете с 8,5%. Спад има и на разходите за транспорт - 3.7%. Причината е в намалението на цените на горивата. Понижаване е отчетено през декември миналата година и в стойностите на течните горива за битови нужди с 8,3% и газообразните горива със 7,8%. Както е известно обаче обикновено търговците у нас не се съобразяват с това явление, така че то не е определящо за поевтиняването на стоките.


„В действителност в момента се забелязва намаляване на цените, както на едро, така и на дребно“, коментира пред 19` икономистът от Института за пазарна икономика Георги Ангелов. Според за спада на цените роля все пак играят понижените стойности на петрола и металите. „По този начин себестойността на редица стоки се понижава и това на практика дава възможност на търговците да смъкнат крайните цени“, обясни Ангелов. Според него понижените стойности ще се запазят и през следващите няколко месеца, след което търговците ще бъдат принудени отново да ги увеличат. „Точно колко ще трае периода на ниските цени зависи от монетарната политика на ЕС“, каза още Ангелов.


Както е известно офертите за жилищата също тръгнаха драстично на долу. Причините са много, от пренасищането на пазара, до по-ниските цени на металите, както и по-трудното вземане на кредит. „Намалени са и покупателните способности на хората, а много от тях се страхуват за работните си места, което не има дава възможност за по-значими инвестиции“, отбеляза Георги Ангелов.


Както 19` вече писа заради световната финансова криза експертите прогнозираха паралелно със спада на цените да се понижи и качеството на предлаганите стоки и услуги.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще доминирате в спорове


Днес ще доминирате в спорове, в дискусии, изобщо ще се