Свързани новини

12.04.2009 14:39

Цветно през пролетта

Видян 2454 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Едно от най-хубавите неща през пролетта са цветята. Освен, че всичко разцъфва, това е и идеалното време да си направим своя градина. Пазарите са заляти от най-различни семена и цветя в саксии, които са подходящи не само за къщите с двор, но и за апартаментите.


В момента най-актуални са сезонните видове цветя. Те бързо и ефектно изпълват градината с интензивен цвят и могат да се сменят всеки сезон. Докато многогодишните цветя цъфтят в продължение на две седмици, те го правят непрекъснато.


През пролетта можем да посадим незабравки, силене, различни видове и цветове теменужки и брасика. Други видове, които не се садят толкова често у нас, макар че виреят тук, са игликите и шейрантусът. Някои многогодишни цветя като паричките обикновено се използват като едногодишни. Декоративното зеле – брасика също е ефектно от късна есен до късна пролет. Актуални са и лалетата, минзухарите, зюмбюлите, нарцисите и мускари, които могат да се съчетаят хармонично по цвят и време на цъфтеж.


Цените на предлаганите в момента цветя започват от 4-5 лв. за най-евтините и малки и могат да достигнат 10-15 лв. ако саксиите са по-големи и пищни. Семената пък вървят между 1 и 4 лева в зависимост от самото растение.


Пролетните цветя са една от най-красивите декорации. Обикновено се садят в група от един вид като се правят лехи с геометрична форма или пейзажни петна. Често се използват като преден план пред ниски храсти, декоративни треви или многогодишни цветя. Ако сме истински специалисти можем да си измислим сложни фигури и дори цели цветни килими.


Някои сезонни цветя се използват само заради листата им. Можем да си купим най-различни разновидности и цветове. Сребристосиви, жълто-зелени, червено-кафяви и други.


Можем дори да разширим пространството в дома си с помощта на цветята. За малките жилища най-ценни са катерливите и увивните сезонни цветове. С тях можем да трансформираме стени или огради в завеси от листа и цветове. Най-подходящи за целта са латирус (декоративен грах), ипомоеа, фазеолус, както и някои латинки.




Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци