25.11.2008 15:18

Всеки втори предпочита дизел

Видян 1747 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 50% от купувачите в Европа или всеки втори от тях заявява интерес към дизеловите автомобили. Само за 7 години търсенето на дизелите се е увеличило двойно. Според прогнозите през 2010 г. то ще достигне 60%. Тенденцията, която бележи ръст от близо 2% през всяка изминала година, се дължи на редица фактори. Естествено най-значимият от тях е поскъпването на горивата през последните години. Независимо, че цената на дизела в някои страни, включително България изпревари тази на бензина, въпреки становището на редица експерти, че явлението е плод на спекулация, колите, които се предвижват с този вид гориво продължават да бъдат значително по-щадящи джоба на собственика си. Това се дължи на факта, че са доста по-икономични.


Ако например сравним возила от един и същи клас, снабдени с 2-литров агрегат ще видим, че при разход на бензиновата кола от 11 литра за 100 км пробег в града, то дизелът не гълта повече от 7-8 литра. Така на практика се спестяват поне около 7 лв. за 100 км пробег. Икономиите могат да достигнат до 40% в сравнение с бензина. И отгоре на всичко това не става за сметка на пъргавината. Тук е важно да се отчете, че революционното развитие при дизеловите двигатели през последното десетилетие допринесе не само за икономичността им, а и за тяхната мощност, която не оказва кой знае какво влияние върху разхода. Не случайно дизелът намери приложение в състезанията, като денонощното „Лю Ман“. При БМВ 3-та серия (Е46) например 2-литровият бензин генерира 150 к. с. при 163 к. с. при дизеловия агрегат със същата кубатура.


Основна роля за завладяването на пазара от страна на дизела изигра въвеждането на свръхмодерната технология на впръскване на горивото Common rail. Чрез нея посредством управление на основните елементи на двигателя от електрически блок, конструкторите постигнаха по-голяма икономичност, намалени габарити и шумност, стабилност във всички режими на работа. Дори отявлени привърженици на традиционните технологии бяха принудени да прибегнат към внедряването на революционната технология в производството си. Доскоро например една от най-продаваните коли в Европа Фолксваген Пасат разчиташе на традициите.


След проучване на пазара на автомобили на старо се установява, че всеки втори модел, предлаган от търговците, чиято гама разполага с дизелов агрегат, е снабден именно с такъв. Същевременно компаниите разполагат с много вариации на дизеловите двигатели. Ако вземем за пример Форд Мондео, ще видим, че този модел се предлага на родния пазар с 5 бензинови и 4 дизелови агрегата. Вариантът на колата на Джеймс Бонд 2.0 TDCi разполага със 140 коня под капака, които изстрелват купето до 100 км/ч само за 9,5 сек. Въпреки респектиращата динамика, разходът в града е 7,6 литра, а при извънградско пада до впечатляващите 4,9 литра.


През 2015 г. делът на продадените за годината дизелови коли в България ще достигне до 24 200 при 3 200 през 2002 г., доказва от своя страна все по-мащабното търсене на тези автомобили изследване на анализаторската компания J.D. Power Automotive Forecasting.


И американците се присъединиха към тенденцията


Макар че в САЩ дизеловата кола не е традиционно явление, 23% споделят пред J.D. Power, че възнамеряват да си купят такава. През 2006 г. само 12% от анкетираните са изразили предпочитание към синьото гориво. По Щатските пътища в момента едва 3% от превозните средства са дизелови, но според прогнозите техният дял ще скочи до 7,5% през 2012 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева

Ще се опитвате да правите много неща едновременно

Ще се опитвате да правите много неща едновременно и не,