Свързани новини

20.03.2009 18:26

Станишев: Предстоят конкретни разговори за компенсации за спрените блокове

Видян 1727 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу официално подкрепи от името на комисията декларацията на българския премиер за допълнителни компенсации за предсрочното закриване на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй", предаде БГНЕС.


На срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел министър-председателят Сергей Станишев постави официално, на най-високо ниво, въпроса за компенсации за България. Председателят на комисията е подчертал, че страната има основание за своите искания и комисията ще обмисли възможностите за българското искане за допълнително финансиране. „Това е голям успех за България. Тази подкрепа рязко повишава шансовете за положително решаване на въпроса, защото става дума за няколкостотин милиона евро. Нашата страна работи за това още от 16 декември 2005 г., когато България все още не бе член на Европейския съюз. Предстоят конкретни разговори между България и ЕК по този въпрос и вярвам, че нашите аргументи ще бъдат взети предвид”, заяви Сергей Станишев във видеоконферентна връзка с Брюксел за българските медии. В размер на близо 105 млн. евро е допълнителната помощ, която ще получи България от ЕС за реализиране на енергийни проекти, без в тази цифра да се включват парите по проекта „Набуко”, заяви за българските медии премиера Сергей Станишев. Европейският съвет е гласувал отпускането на 30 млрд. евро от Европейската инвестиционна банка за страни от ЕС за стимулиране на икономиката и финансиране на малки и средни предприятия. Премиерът посочи, че България е била високо оценена за политиката, която провежда в последните години, в това число и от МВФ за фискалната си политика.


Висока оценка от страна на Барозу получи идеята на българския премиер за участие на евроексперти в различни сфери на управлението в страната. Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е определил инициативата на българското правителство като много добро действие и демонстрация на откритост. Това заяви премиерът Сергей Станишев във видеоконферентна връзка с Брюксел. Според Станишев тази инициатива е по–широка, тя е хоризонтална на съществуващия механизъм, а не го заменя. Нейната реализация ще допринесе за ускоряване на реформите и постигане на по-големи успехи в ключови сфери на управлението.


В някои области имаме недостатъчен капацитет и съм водил разговори – къде тази подкрепа би била полезна, допълни министър-председателят. Премиерът посочи, че има добри практики, които можем да използваме, като ги адаптираме към нашата необходимост и е хубаво да се помни и че в момента в България работят около 130 експерти и съветници.


Премиерът посочи, че имаме отлично взаимодействие с ЕК.


По думите на премиера – когато има справедлива кауза и реални аргументи, Европейският съюз трудно би ги отхвърлил.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак

Ще държите и ще търсите личното уединение

Ще държите и ще търсите личното уединение. Днес ще сте