Междувременно рязко се покачват краткосрочните инвестиции. Нивото на промяна в запасите, изчислено като разликата между нивото на бруто капиталообразуване и бруто капиталообразуване на основен капитал, се покачва с над 300% през второто тримесечие, след като през първото расте с още по-колосален темп от 774% на годишна база

Свързани новини

17.10.2022 11:50

Иде криза, бюджетът ни не може да я поеме: ЕКИП

Видян 6274 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Най-тревожни са данните за инвестициите в основен капитал. Този индикатор спада със 7.7% на годишна база през второто тримесечие. Приносът му към БВП пада до 16.2% през второто тримесечие на настоящата година: най-ниското ниво от 2001 г. насам.



Галопиращата инфлация започва да задъхва и потреблението. То расте с 4.5% през второто тримесечие, но забавяйки се от 5.8% през първото. Това е най-ниският му ръст от последното тримесечие на 2020 – периода на най-стриктен локдаун. Данните за продажбите на дребно още от началото на годината показват много ясно изразена низходяща тенденция.



Перспективите за идните тримесечия не са по-добри. Инвестициите в основен капитал най-вероятно ще останат много ниски и дори ще паднат... ЕЦБ повишава лихвите, което ще доведе до затягане на кредитирането от страна на банките. Икономическият растеж в целия ЕС се очаква сериозно да се забави, а Еврозоната да влезе в рецесия. Немският икономически министър каза, че очаква Германия - двигателят на европейската икономика, да влезе в рецесия още в края на тази година.



Това ще се отрази много зле и на България, защото Германия е най-големият пазар за родния износ с 15% дял. Нетният експорт към БВП е 10.6% през второто тримесечие, спадайки от 11.3%. Това са най-дълбоко отрицателните стойности на нетния износ от 2008 г. насам – от последната глобална криза.



При спад в инвестициите, забавяне на частното потребление и все по-отрицателен принос на нетния износ какво ще поддържа растежа на БВП? Единственият оставащ компонент е потреблението на държавата. Но реалността е, че държавният фиск вече е в много слаба позиция и въобще не подготвен за рецесия.



На пръв поглед всичко изглежда наред. Към края на август бюджетът все още е в доста голям излишък - 1.7 млрд. лв. Той обаче бързо ще се изпари през последното тримесечие. Редица нови разходи гласувани в актуализацията на бюджета като увеличаването на пенсиите и удължаването на енергийните помощи за бизнеса ще струват 3.6 млрд. лв. октомври-декември.



Министерството на финансите в последния си отчет за изпълнението на бюджета пише, разходите за 8 месеца са 57.1%, което е „относително ниско съпоставено с предходни години“. И очаква разходите „да нараснат през следващите месеци“. „Текущото бюджетно салдо не е индикатор за размера в годишен план“. Т.е. дефицитът ще набъбне в края на годината.



Основната причина бюджетът да бележи излишък към края на август е изключително слабото изпълнение на капиталовите разходи: едва 15.7%. Отново, както във всяка от предишните години, или ще има огромна концентрация на капиталови разходи в края на годината, което е изключително неефикасен подход и липса на прозрачност, или неизпълнението на капиталовата програма ще захрани своеобразен фискален „буфер“. Подобни изкуствено генерирани „буфери“ често се използваха по време на годините управление на ГЕРБ...


Излишъкът за първите 8 мес. не е повод за гордост. Той всъщност е симптом на провал в изпълнението на капиталовата програма. Който е особено болезнен, защото от всички компоненти на БВП, най-сериозно изостават разходите за основен капитал (дългосрочните инвестиции).


България ще посрещне икономическата криза в Европа с бюджетен дефицит. Ниското ниво на държавен дълг като процент от БВП не трябва да ни успокоява. През 2008 г. държавния дълг на Румъния е едва 17% от БВП, тя се оказва неспособна да финансира дълбокия си бюджетен дефицит. Дълговите пазари не искат да купуват румънски дълг и в началото на 2009 г. Букурещ моли за помощ Международния валутен фонд.



Днес България също започва да се затруднява с пласирането на държавен дълг на пазарите. На 4 октомври преотварянето на емисия държавни ценни книжа с матуритет до 27.07.2026 г. постига едва 0.75 съотношение на покритие, и то при много сериозен ръст на средната лихва по дълга до над 4%. За справка – ако съотношението на покритието е под 1, то се счита, че емисията на дълг е на практика провалена. При следващата емисия седмица по-късно покритието е по-добро, но все още много ниско – 1.15. Средната лихва се покачва още, до 4.47%.


По този начин финансовите пазари дават много тревожен сигнал, че интересът към държавния дълг на България вече е много нисък. Ситуацията най-вероятно ще се влоши, ако не се вземат мерки за редуциране на бюджетния дефицит. А състояние, при което държавата е неспособна да финансира бюджетния си дефицит се нарича как? Точно така – фискална криза”, пишат икономическите експерти от ЕКИП.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 17.10.2022 08:45

    Крайно време е „Америка за България“ да направи нещо за България и то най вече като спре дейността си която не съответствува на името й защотото е "България за Америка" . Това ще даде тласък на всички предатели на българските интереси готови да напълнят страна ни с дрогачийски лаборатории и манипулирани народни представители да се изметат от нас и ни оставят да изградим страната не по американски а по български - байганиовските ценности са за предпочитане пред педераските водещи до загиването на човечеството като цяло. Бай Ганьо е преди всичко търговец какъвто е и Китай.

  • 002 народен съд 16.10.2022 13:29

    Ние нямаме морални и родолюбиви управляващи, а едни алчни хиени, продали се на чужди интереси в името на собственото си благополучие и престъпно забогатяване. С всяко правителство българите и България стават все по-зле и по-зле, а от независима държава ни направиха тотално зависима. Хората все повече се убеждават, че нас ни управляват небългари с небългарско самосъзнание и интереси

  • 001 Иван Митев 16.10.2022 10:08

    Употребяваният неправилен метод за държавни финанси причинява сегашната инфлация. Правителството взима заеми за да плаща щети от своята грешна финансова политика. Заради държавната грешка – правителството има сегашните дългове. Политиците са жертви на финансовата грешка. При запазване на държавната финансова грешка, правителството е с подсигуряван политически провал. Възможна е полезна промяна. Подобреният метод за държавни финанси прекратява сегашна инфлация.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби