Камили

Свързани новини

21.04.2024 07:14

Камилите са еволюирали от прародител, който се е придвижвал в студено време

Видян 7124 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Изглежда, че камилите са родени да живеят на горещи места, нали?" "Грешка!" "Камилата всъщност е от Канада!"



Вкаменелостите сега показват, че в продължение на 40 милиона години така наречените "кораби на пустинята" са се придвижвали по боброви язовири, препускали са през бореални гори и са избягвали мечките в Северна Америка, докато преди около 17 000 години по Беринговия мост на запад не се появява група дромедари. Някъде по генетичната линия. Някъде по генетичната линия предците на камилите откриват, че голямата гърбица от мазнини, използвана за преодоляване на студените зими, може да помогне и за преминаване през големи, горещи пустини.



Камилската козина се оказва приличен слънцезащитен крем, който помага за терморегулацията, тези стъпала на снегоходки се справят добре с пясъка, а тройните клепачи, развили се в безбройни виелици, работят и в суданските хабуби.



Но тези случайни предимства са само началото. Камилите се усъвършенстваха в затварянето на носовете си, за да се предпазят от пясъка и да задържат влагата. Те са се научили да пият солена вода, да ядат токсични растения и да поставят телата си под възможно най-хладния ъгъл спрямо слънцето.



Камилите промениха всичко - анатомия, физиология и поведение - за да се приспособят към новия си горещ климат.



Но докато те са имали векове, за да се приспособят, едно по едно поколенията са се променяли, рекордно високите температури изпращат милиони видове растения и животни в търсене на по-удобни географски ширини и надморски височини, някои от които с достатъчно висока скорост, за да оспорят определението "инвазивен вид".




Части от тази история са публикувани в "Животът, какъвто го познаваме (може да бъде)" - новата книга на награждавания журналист и главен кореспондент на CNN по въпросите на климата Бил Уиър, който се опира на древна мъдрост, авангардни технологии и гиганти в психологията, за да осмисли променящата се планета и да даде на децата си инструментите, от които се нуждаят, за да изградят силни и устойчиви общности, независимо от всичко.


Източник: CNN



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева