Свързани новини

07.05.2013 15:41

България е сред най-лошите места за майчинство

Видян 1415 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Финландия е най-добрата страна, в която майките могат да родят децата си. Това показва класация на неправителствената организация „Спасете децата”, направена сред 176 страни. След нея се нареждат Швеция, Норвегия, Исландия, Холандия, Дания, Испания. Следват ги Белгия, Германия и Австралия.



При изследването си организацията е анализирала факторите на живот, здраве, образование и икономическото състояние на майките, както и нивата на смъртност при майките и бебетата.



Въпреки добрите резултати от „Спасете децата” подчертават, че класификацията е изработена с нови индикатори, които „все още не позволяват да се правят сравнения” и не могат да се смятат като радиография на състоянието на майките.



„Въпреки че страната ни се нарежда на една добра позиция по отношение смъртността на майките и бебетата, други фактори като Брутния вътрешен продукт, според които сме на 24-то място в ранглистата, така както и намаляването на социалните придобивки, въздействат върху семействата и майките”, заяви директорът на „Спасете децата” в Испания Алберто Сотерес. Той подчерта, че делът на домакинствата, живеещи под прага на бедността в Испания, са близо 22%, като най-засегнатите са домакинствата с деца, предаде Нова тв.



По данни на неправителствената организация около 2,2 милиона малолетни живеят в бедни семейства. Това е увеличение с 10% на детската бедност в последните няколко години. В този контекст, от „Спасете децата” настояват испанското правителство да увеличи помощите за семейства с деца, да направи по-дълъг периода на майчинство и бащинство и лобира за едно по-гъвкаво работно време.



България се нарежда на 43-то място в света, като това я поставя сред последните в Евросъюза. Единствените европейски членки, класирали се зад родината ни, са островна Малта, Унгария и съседна Румъния.



Според индекса „майчинство” на неправителствената организация, включен в доклада „Състояние на жените по света 2013”, Куба фигурира като най-добрата страна в Латинска Америка да станеш майка – съответно на 33-то място в класацията.



След Куба се нареждат Аржентина (39-то място), Коста Рика (41-во), Мексико (49-то) и Чили (51-во). За разлика от латиноамериканските страни, Хаити е класифицирана едва на 164-то място.



Анализът показва, че най-лошо място за бъдещите майки е Република Конго.



Оказва се, че Съединените щати не е в топ 10, а заема едва 30-о място заради големия риск от майчина смърт, подчертават от неправителствената организация. Според „Спасете децата” в САЩ една жена е изложена на десет пъти по-голям риск да почине вследствие на майчинство, отколкото друга майка от Сингапур.


 


За сравнение, Сингапур е 15-а в класацията, изпреварваща дори Канада (22-ро място) и Обединеното кралство (23-то място), които според организацията би трябвало да подобрят образованието и грижата за майките в неравностойно положение.



Показателят „Риск по време на раждане” е изработен за първи път и отразява нивото на смъртност на бебетата в деня на раждането им и оценява 186 страни по света. Според него Люксембург е най-сигурното място за току-що родените, а Сомалия – най-опасното.



Оказва се също, че един милион бебета умират всяка година по време на раждането си, или по две деца в минута, изчислява организацията. Сред основните причини за смъртта са преждевременно раждане, тежки инфекции и усложнения от самото раждане.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби