Свързани новини

13.09.2013 13:09

1000 земетресения ни люлеят годишно

Видян 1266 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 1000 земетресения на година разлюляват земята на България. Това показва справка за сеизмичната активност в страната през последните две десетилетия. 32 000 труса са локализирали сеизмолозите за 33 години у нас, обяснява шефът на департамент "Сеизмология" към Геофизичния институт към БАН проф. Емил Ботев.Раздвижването на земята в повечето случаи не се усеща от хората. "Над 97 % от трусовете са т. нар. микроземетресения, които не се усещат. Тези, които са осезаеми за хората, са средно 32 година. Те пак варират - някоя година могат да са 50, друга да бъдат 20", казва проф. Ботев пред "Телеграф".



В България удрят приблизително 30 земетресения с магнитут от 3 и над 3 по скалата на Рихтер за година, а тези със сила от 2 и над 2 по Рихтер са около 300-400. Според международна класификация само разклащането със сила от 3 нагоре се усеща от хората.



Тази година земята под краката ни се тресе по-рядко в сравнение с миналата, отчитат сеизмолозите. През 2012 г. земните недра у нас се бунтували по-често заради силното пернишко земетресение с магнитут от близо 6 по скалата на Рихтер. Тази година обаче има по-висока честота на земетресенията с магнитут 4. "Трябва да се случат близо 50 труса с такава сила, за да дадат енергията на едно единствено като това в Перник. На територията на страната през 2013 г. земетресенията от 4 по Рихтер са 4. Средно в годината в България има по два труса с такава сила. Те предизвикват малко по-голямо безпокойство сред населението. Визирам последния природен катаклизъм между Доспат и Сатовча. След него последваха десетина труса с магнитут около 2 и 3, които също бяха усетени от хората", казва още проф. Ботев.



"Малко по-голяма е активизацията, но това е нормално. Ако имахме 30 такива земетресения на година, това щеше да е аномалия. Тогава трябва да преценим дали това не представлява шокова серия на предстоящо много силно земетресение. Но трусовете са откъслечни, не са в една и съща зона - едното беше до Доспат, другото в Симитли, в Кърджали и едно в Провадийско. Нямаме такива поредици от земетресения, които да ни обезпокоят, че може да очакваме по-силно", категоричен е професорът.



През последните 80 години в България не е имало нито едно земетресение с магнитут над 6, най-силното беше пернишкото със сила от 5,8 по Рихтер. За сравнение за същия период в Гърция и Турция били отчетени 58 труса с магнитут над 6.



Трусовете край морето са редки, но мощни, казват специалистите.Преди повече от 100 години - през 1901 г., в шабланската сеизмична зона удря природно бедствие със сила от 7,2 по скалата на Рихтер. Трус с магнитут от 4,8 в района бил регистриран през август 2009 г.



"Тази сеизмична зона не може да се сравнява с останалите в България. Когато там стане земетресение няма дълги афтършокови поредици, каквито имаше след пернишкия катаклизъм. Тъй като трусовете са със значително по-ниска честота, там се натрупва голяма енергия и когато има трус, той е по-силен", обяснява проф. Ботев.



Още в първия век преди новата ера древният град Бизоне бил опустошен след катаклизъм. Той се намирал на мястото на сегашна Каварна и се смята, че магнитутът на природното бедствие бил над 7 по Рихтер.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

близнаци