Три от комплексните и значими язовири в страната имат проблем с водните запаси. При други 15 водни съоръжения няма проблеми с пълненето, а с удържането на ресурса да не прелива.


Това обясни в парламента министърът на околната среда и водите Емил Димитров, предаде бТВ.


В шест от общо 52 язовира наличните водни обеми са между 76 и 98%. Язовирите "Боровица", "Студена" , "Дяково", "Калин" и "Карагьол" едва ги удържаме да не прелеят. Имаме проблем как да ги балансираме, за да не се пълнят много, защото после трябва да изливаме водата“, каза още Димитров.


Трите язовира, които са проблематични заради ниско ниво на водните запаси, са "Ястребино", "Тича" и "Камчия".


„Ястребино“ е създаден като земеделски язовир, но преди 15 години към него е "закачен" един град, който ползва 20 000 кубика месечно, обясни още екоминистърът.


Ако се ползва само за питейно-битови нужди, запасите в него ще стигнат за 50 години. Емил Димитров добави, че проблем в региона по-скоро е, че не се дават необходимите количества за земеделците.


„В "Тича" има водни наличности за 20 месеца, но ограничаваме, защото и той е земеделски и трябва да дадем на земеделците“, коментира Димитров.


По думите му, въпреки че язовирът е само резервен за Шумен, от града си го ползват като основен водоизточник. Според министъра местното ВиК трябва да си възстанови сондажите, за да облекчат малко язовира.