Свързани новини

12.05.2014 14:10

52 000 работни места са разкрити за четири месеца

Видян 1343 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

52 хиляди работни места са разкрити за първите четири месеца на годината. Оживление се наблюдава в секторите търговия и услуги и индустрия. С новата оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" ще се променят регламентите на курсовете за обучение, коментира зам.-социалният министър Росица Янкова, цитирана от БНР.


Досега всеки сам избираше каква допълнителна квалификация иска да придобие с европейските пари. В бъдеще ще има диференциран подход, обясни Янкова. Всички обучения ще бъдат концентрирани, включително и по региони, по професии, които реално се търсят. Това означава след завършването на определен курс да може 60-70% от лицата реално да започнат работа, а не както досега, да се въртят в различни курсове.


За ромската общност също ще бъде заделен не малък ресурс, за да се върнат децата в училище. Ще се развият услуги за целодневна грижа за тези деца. Отделно ще се работи за повишаване на здравната култура. След това постепенно ще започне работа не само за субсидирана заетост, но и за конкретно ограмотяване, посочи социалната зам.-министърка.


По думите й за хората с увреждания акцент ще бъде повишаване на тяхната квалификация и обучение, за да намират по-лесно истинско работно място. Друго, което ще бъде направено, е да се адаптират работните места. Центровете за обучение по различни професии също ще бъдат адаптирани за хора с увреждания. Много често проблем се оказвало това, че в самия център няма такова адаптирано място и няма как да предостави самото обучение.


200 млн. лева за борба с бедността ще се обособят в нова програма, която поема функциите на старата, по която фонд „Земеделие" даваше храни на бедните. Освен пакетирани храни, които се раздаваха до момента, от новата оперативна програма ще има възможност да се предоставя топла храна и не на последно място - да бъдат предоставени на най-нуждаещите се някои стоки от първа необходимост - най-вече за децата, дрехи, средства за подобряване на хигиената, обясни Янкова.


Безработицата в групата до 29-годишна възраст трябва да е 7% в края на 2020 г. при сегашните над 22, коментира още заместник-министър Росица Янкова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион