AstraZeneca прекръсти своята ваксина с противоречива слава по странен начин. Британско – шведският фарма-гигант, представян у нас от майката на евродепутатката Ева Майдел, избра трудното название Vaxzevria - Ваксзеврия. Освен ново име, тя ще има и различна опаковка. ЕМА разреши ребрандирането, съобщава още в специално прессъобщение, което обаче не се разпространява в България фармагигантът.


Другата ваксина, която на практика е идентична - Covishield, базирана на същата формула, но разработена в Serum Institute в Индия, ще запази своето наименование.


Дебютът на Vaxzevria изразява стремежа на AstraZeneca да избегне несигурността, която се образува комуникационно и психологически около ваксината на фирмата, създадена в тандем с университета Оксфорд.


Канада стана поредната страна, която спря употребата на препарата за хора над 55 г., докато в скандинавските държави той продължава да бъде изцяло блокиран. Даже пиар намесата на премиера Трюдо да прокламира ваксината не помогнаха.


САЩ пък още не е одобрил медикамента.


Доверието, засечено в понеделник в специално проучване на  YouGov дава безрадостна картина за доверието към ваксината в ЕС: 23% във Франция и 32% в Германия смятат, че тя е сигурна.