Свързани новини

22.04.2014 10:35

Банките вече не могат да ни секвестират апартамента

Видян 2385 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проектът за личния фалит, който Министерство на правосъдието подготвя, дава начин на хората да спасят имотите си от банките-кредитори. Не е тайна, че у нас банките често вдигат процента след сключване на договора. В много от случаите техните номера са разрешени от закона, макар и да не могат да се нарекат добросъвестни. Никой не очаква от обикновен човек, поискал жилищен кредит да знае всички възможни хватки и капани, в които може да попадне. С новия закон обаче се разрешава на длъжника да поиска частен фалит ако установи, че не може да се справи с лихвите. В този случай той ще може безпроблемно да прехвърля имущество на свои близки, за да го спаси от кредиторите си. Банките не могат вече да вземат апартамента, просто трябва да се консултирате с юрист за това.


Според новия проект получавате защита при свръхзадлъжнялост. Тя се предоставя от съда по искане на длъжника. За да бъде някой свръхзадължен, размерът на задълженията трябва с 1/3 този на имуществото на бъдещите му доходи. Преди това обаче длъжникът има възможност да прехвърля имуществото си на свои близки, за да го спаси от кредиторите си. Освен това длъжникът може да сменя адресната си регистрация ако не е доволен от съда, който да се произнесе за фалита му. Районните съдилища са над 100, напомнят юристи.



Единственият проблем е, че в продължение на 10 години фалиралият губи право да  упправлява бизнес или да учредява  фирми, но, разбира се, няма пречка това да се прави чрез подставени лица. В същото време обаче законът не предвижда например забрана за теглене на нови кредити в определен размер. Единственият вариант, според който ипотекирано жилище може да бъде взето, в случай, че сте обявили фалит, това е, ако то има повече от един вход, предупреждават специалисти. Иначе единственото жилище е несеквестируемо.



Едно от слабите места на проекта е това, че ако някой бъде обявен в свръхзадлъжнялост, то в публичен регистър на Агенцията по вписванията освен съдебното решение за защита ще бъдат качени молбата му до съда, както и приложенията й, т.е. документите за цялото имущество - нотариални актове и т.н. Това е опасно за собственика на имот, но лесно може да се коригира в проектозакона.


Смисълът на този проект е да се балансират интересите на длъжниците и кредиторите. В проекта има логика, коментираха юристи.


"По света има различни модели и при повечето се изследва дали можеш да плащаш, а не колко дългове си натрупал", коментира  адвокат Валя Гигова. Идеята на този закон е да окаже закрила на тези, които не могат да плащат, вместо да улеснява кредиторите да им вземат имуществото.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на нормите

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на