Свързани новини

23.12.2014 09:58

Борисов: Парите за камери да се намерят

Видян 971 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

,,Парите за камерите намериха ли се? Не искам отговор „не“. Това казва премиерът Бойко Борисов по време на дискусия за промените в сектор сигурност на последното за тази година заседание на правителството, според публикуваната стенограма на сайта на МС. От отговора на Веселин Вучков обаче става ясно, че сумата още не е осигурена. Той изразява притеснението си, че преди една година консорциум от две фирми е изпратил писмо в МВР, че обект на патент става софтуерът на видеонаблюдението в град София. "Това означава, че на тях трябва да им се превеждат вече суми от бюджета на МВР без обществени поръчки", обяснява министърът. От думите му става ясно още, че на 12 януари МВР ще представи пътна карта за промени в структурата си.


"Камерите трябва да работят, ако трябва – съкрати хора, но те са по-ценни. За юридически казуси има цял юридически отдел там, все хора, на които иначе не можеш да им затвориш устата като се заговори за юридически казуси. Да намерят решение да заработят камерите. Край! Намерете го!", отсича Борисов. По време на обсъждането става ясно, че ще бъдат съкратени около "една втора до една трета от административните звена в МВР, за да можем да усилим полицейското присъствие на територията на страната". Тази административна реформа трябва да обхване и други структури от сигурността – ДАНС, Държавна агенция „Технически операции“, разузнавателни служби и НСО, в смисъл, че и там администрацията трябва да се подчинява на Закона за държавния служител, а не да бъде първа категория труд. В този смисъл също имаме нужда от подкрепа и в парламента, и на Министерски съвет, обяснява Вучков. Той иска и коефициентите за възнаграждения във всички служби да се уеднаквят. Борисов обещава пълна подкрепа.


Вучков казва още, че тече процедура на закупуване на около 120 камери. Те ще бъдат разположени вътре в полицейските автомобили, които ще заснемат абсолютно всички действия, които се извършват от униформен полицай – било от пътен контрол, било от охранителна полиция, когато спрат някой автомобил за проверка. Източник на финансиране е Гаранционният фонд, от който 5% всяка година се дават на МВР точно за такава техника. Още в началото на януари пред медиите и пред обществото ще представим по какъв начин дори индивидуален пътен патрул с един автомобил може да спира за проверка на пътя, но само в условия на видеозаснемане. Постепенно монтирайки такива камери във всички автомобили на униформената полиция в България, ние на практика всяка форма на контрол от страна на униформената полиция ще я правим в условия на видеозаснемане и по този начин изобщо ще елиминираме аспекта корупция, допълва Вучков.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят е подходящ за пътувания, както служебни, така и лични

Денят е подходящ за пътувания, както служебни, така и