08.07.2015 10:17

ЕП ще гласува резолюция, която може да промени хода на преговорите за ТПТИ

Видян 776 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският парламент ще гласува резолюция, която може да промени хода на преговорите между ЕС и САЩ за сключване на търговско споразумение.



Голяма част от евродепутатите бяха недоволни от последиците, които може да доведе бъдещата сделка с Вашингтон за така нареченото Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. Затова преди месец парламентарните групи не се разбраха какви точно да са препоръките към преговарящия екип на Еврокомисията. Поради очертаващата се липса на мнозинство тогава, председателят Мартин Шулц върна текста за преразглеждане в комисията по международна търговия, информира БНР.



Днес обаче има компромисен вариант на резолюцията, който удовлетворява групата на социалистите и демократите. Без всички нейни гласове текстът не може да мине, защото крайно левите, част от Зелените, независимите и 2-те фракции на евроскептиците Фарадж и Льо Пен вероятно ще гласуват против.



Проекторезолюцията призовава да не се преговаря повече с американците за така наречения частен арбитраж, който предвижда инвеститори от САЩ да съдят европейските правителства, ако решат, че интересите им са накърнени. Вместо това думата да се замени с публичен съд и европейски механизъм за назначаване на съдиите, които ще разглеждат търговските спорове.



Гласуването е насрочено за 14.00 часа българско време. Преди това от 10.30 евродепутатите ще дебатират гръцката криза, като в дискусията ще се включат министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец

Наред с материалната сигурност

Наред с материалната сигурност, днес ще търсите и