Свързани новини

20.01.2010 15:50

ЕС: 51% от българите живеят в лишения

Видян 1632 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България оглавява печалната класация на Европейския съюз по недоимък. 51% от хората у нас, или близо 4 милиона души, живят в лишения, показва безпристрастно изследване на Евростат.


Ние сме точно 3 пъти над нормата за Общността. Средният процент бедни в ЕС е едва 17%. Веднага след нас в черната листа са румънците и унгарците.


Още по-тревожната вест е, че нови милион и половина души в нашата страна са заплашени от бедност. Точните проценти са 21%, което е с 25% повече от средното ниво за Еропейския съюз.


По изчисления на Брюксел става въпрос за милион и половина българи, които ще пострадат от развихрянето на кризата в следващите месеци. Едва ли е утеха, че латвийците и румънците са с някой процент по-зле от нас.


Общата сметка показва, че едва 28% от населението на България: една държава – член на ЕС през 21-и век, свързват двата края или могат да кажат, че я карат прилично.


На този фон е учудващо, че до момента кабинетът не е излязъл с конкретни антикризисни мерки. Даже в бюджета за 2010 г. парите за борба с безработицата са орязани почти 3 пъти!


В същото време най-авторитетната организация на бизнеса – Българската стопанска камара, прогнозира, че след месеци безработицата ще достигне 19-20%. При това без да се смятат хората, които се трудят, но не получават или вземат със забавяне своите възнаграждения.


Орязването на средствата за здравеопазване също се отразява негативно на общата картина. България е на пето място в целия свят по застаряване на населението, изчислява последната анкета на ООН. За две години тя е минала с две позиции напред в непрестижната листа. Това застаряване е без аналог в историята.


Световната организация обяви 2010 за Година за борба с бедността и в повечето държави се организира допълнително финансиране на социалните сектори, въпреки глобалната финансова и икономическа криза.


Европейският съюз пък ни е отпуснал 1 милиард евро по подобни програми, но усвояването им до момента е в нищожните граници на 3%. Виновни са старите и новите неквалифицирани чиновници, които не могат да вземат парите със защитени конкретни проекти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец

Ще изглеждате доволни от себе си

Ще изглеждате доволни от себе си и в съгласие със