Свързани новини

17.10.2011 16:51

Финландски политик разкритикува блокирането на България за Шенген

Видян 1739 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Решението на Финландия да блокира влизането на България и Румъния в Шенген бе остро разкритикувано от Еро Хейнялуома, финландски политик, председател на финландския парламент и лидер на парламентарната група на социал-демократическата партия, която е основна опозиционна сила във страната.
В интервю по финландската телевизия Хейнялуома заяви, че избраната от Финландия линия на поведение е проблемна, предаде БТА.


Председателят на парламента призна, че е трудно да се разбере какво би спечелила Финландия, ако България и Румъния останат извън Шенген, тъй като гражданите на тези две страни могат да се придвижват свободно на територията на ЕС с паспорт.
"В това отношение бих препоръчал да се последва примерът на Германия и други централноевропейски страни и да се допусне шенгенското членство на България и Румъния", каза още той.


По думите на Еро Хейнялуома целта на Финландия трябва да е да си създава приятели, а не врагове. Той добави, че очаква да се постигне компромис по проблема в близките месеци.


През септември Финландия се присъедини към Холандия и блокира влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно придвижване без паспорт.
Миналата седмица обаче Европейският парламент утвърди с голямо мнозинство втора резолюция в подкрепа на присъединяването на двете държави. При посещението си у нас преди дни председателят на Европейската комисия Жозе Барозу също подкрепи членството на страната ни.
Очаква се на 23-и октомври Европейският съвет да вземе решение.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Ако днес нещо ви тревожи, задайте въпросите си на правилните хора

Ако днес нещо ви тревожи, задайте въпросите си на