Свързани новини

27.01.2010 19:41

Който загуби работа сега – на улицата задълго

Видян 1423 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Големите икономики на света излязоха от дълбоката криза, след като и Великобритания се присъедини към групата на държавите с икономически ръст. Новината звучи добре за нас, тъй като именно към тях е насочен нашият износ. Но прогнозите на специалистите са, че в следващите години предстои стагнация.

Тя ще удари най-вече пазара на труда, ако се вярва на авторитетното световно списание Икономист. Според него безработицата в развитите страни вече е безпрецедентна за целия следвоенен период. И опасността не е само по отношение на броя на останалите на улицата. Тя се крие по-скоро е в продължителността на безработицата.


Изследване, проведено от бюрото за трудови статистики в САЩ, където кризата се задържа от 2007 г. до днес, показва удивителни резултати.


40% от онези, които губят работата си сега, остават незаети в продължение на повече от 6 месеца. Данните се повтарят в повечето страни от ЕС, значи и у нас. В следвоенния период само 10% от хората са оставали трайно безработни след съкращение или уволнение. В началото на 70-те почти не са се задържали трайно безработни. В средата на 80-те години миникриза довежда до качване на нивото на 25%. През 2000 г. процентът пада до 5 на сто. В началото на кризата през 2007 и първата половина на 2008 г. се покачва до 13%, за да направи лъвски скок през 2009 г. до 4 от 10 безработни, които не могат да си намерят работа в разумен срок.


Това не е само статистика. Оказва се, че трайно безработните загубват трудовите си навици, тъй като повечето от тях са хора или без особена квалификация, или пък на близка до пенсионната възраст. Именно по тази причина са много важни програмите за преквалификция и насърчаване на заетостта, но те бяха орязани у нас близо 3 пъти с бюджета за тази година.


На практика това означава трайно изпадане на голямо количество хора от социалната и изобщо от държавната система и попадането им в сивия сектор. Оттам може да се очаква и засилване на дребната престъпност, която вече ни се отразява в зачестилите отчаяни обири.


Единственото лечение, пише Икономист, е пресичане на безрадостната тенденция чрез икономически ръст. Според изданието първо раздвижването ще се усети от сектора на услугите. Икономист смята, че правителствени мерки по назначаване на нови хора в сфери като образованието, здравеопазването и администрацията биха помогнали за решаването на проблема с безработицата.


Другият път е ново завъртане на банковите заеми. Без тях задлъжнялостта на домакинствата ще се превърне в сериозно препятствие. Според Икономист разкриването на доста работни места в туризма, търговията и услугите в последното десетилетие се е дължал именно на доволното потребителско кредитиране. Ако то не се появи отново като фактор, ще има нов спад в наемането на работни места.


Все пак, заключават спецовете, хората ще трябва да отвикнат от навика си да харчат, ще се наложи да го правят под възможностите си. А правителствата спешно трябва да вземат мерки преди безработицата от опасност да не се превърне в нов воденичен камък за икономиката.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес имате нужда от помощ

Днес имате нужда от помощ. Бъдете толерантни към