Свързани новини

10.02.2014 09:31

КЗК проверява Софийска вода за лихвите

Видян 1352 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва разследване за злоупотреба с монополно положение от Софийска вода, съобщиха от ведомството.


Сигнал към антимонополния орган подаде преди два месеца омбудсманът Константин Пенчев.


Самият той е получил жалба от жител на София, който твърди, че столичният доставчик на вода неправомерно му начислява лихви върху прогнозни сметки. След като направи проверка, Пенчев предаде случая на КЗК в началото на декември.


Според общите условия дружеството трябва да начислява законна лихва на потребителите, които не си плащат водата навреме. Изрично в тях обаче е записано, че лихвата е дължима върху стойността на използваната от абоната вода.


В същото време Софийска вода е длъжна да засича водомерите на три месеца. В останалите два месеца клиентите на дружеството могат да дадат самоотчет, но самото то прави прогноза на базата на досегашното потребление на съответния клиент.


Според заключенията на омбудсмана и първоначалната проверка на комисията лихвата не би трябвало да се начислява на условна база за потребление. След като КЗК направи проверка обаче, ще може да каже дали действително има нарушение на закона или не.


По право Софийска вода е монополист на столичния пазар за предоставяне на водопроводни и канализационни услуги. Според Закона за защита на конкуренцията обаче дружеството няма право да злоупотребява със своя монопол и да налага неправомерни задължения на своите клиенти. Ако бъде установено, че компанията е в нарушение, тя може да получи глоба от 8% върху оборота си за предхождащата санкцията година.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец

Наред с материалната сигурност

Наред с материалната сигурност, днес ще търсите и