Свързани новини

26.11.2013 16:12

М. Габриел: Всички участници трябва да спазят ангажиментите си, за да постигнем споделена отговорност относно сигурността на региона

Видян 1234 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Евродепутатът Мария Габриел от Групата на ЕНП/ГЕРБ представи спешна резолюция за сигурността на региона на Големите езера по време на дебат от 26-тата сесия на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ - ЕС. Тя е преговарящ за Групата на ЕНП по резолюцията и председателства срещата на 25 ноември за постигане на общ текст от името на Асамблеята.


Мария Габриел подчерта, че тази резолюция представлява продължение на приетата в Парамарибо резолюция на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС относно ситуацията на нестабилност и несигурност в региона на Големите езера, по-конкретно в източната част на Демократична Република Конго. Така действията придобиват последователен и логичен характер в интерес на региона и неговото население.


Евродепутатът представи фактите, предизвикателствата и решенията, които предлага резолюцията.


Въпреки че бунтът на „М23“ е приключил благодарение на въоръжените сили на Демократична Република Конго и със съдействието на мироопазващата мисия на ООН в ДР Конго (MONUSCO), въоръжените групировки са все още многобройни и са причина за нестабилност в региона. Положението с правата на човека е особено тревожно. "Хората, напуснали домовете си и нуждаещи се от хуманитарна и хранителна помощ наброяват милиони. Насилието се е превърнало в ежедневие за хиляди хора, най-вече за жените, жертви на сексуално насилие", подчерта Мария Габриел. Резолюцията припомня и важността на Рамковия договор за мир и сигурност от Адис Абеба, който трябва да продължава да ръководи всички участници в усилията им в преговорите в Кампала, за да се постигне споделена отговорност.


Мария Габриел подчерта основните предизвикателства, срещу които регионът трябва да се изправи. Главен приоритет остава борбата срещу безнаказаността на всички действащи лица. На национално ниво са необходими много усилия за изграждането на стабилна суверенна държава, която да предоставя сигурност на своите граждани. На регионално и международно ниво основно предизвикателство е осъществяването на развитието в региона.


На следващ ред евродепутатът отбеляза възможните решения, вписани в резолюцията. "Трябва да се сложи край на въоръжените групировки на местно ниво и да се предложи алтернатива на оръжието, за да се избегнат грешките от миналото. На национално ниво са необходими реални структурни реформи в областта на правосъдието и сигурността. Съвместната парламентарна асамблея трябва да следи отблизо националните консултации.”, подчерта Мария Габриел. На регионално ниво е нужно да се ангажира целият регион, поставяйки си за приоритет спазването на човешките права и борбата срещу безнаказаността на тяхното нарушаване. Не на последно място, международната общност трябва да бди над добрата координация на предприетите действия.


„Чрез тази резолюция нашата Асамблея говори в единен силен глас за региона на Големите езера”, заяви в заключение българският евродепутат, подчертавайки сериозния ангажимент, поет от Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС.


Участниците в 26-тата сесия на Асамблеята ще гласуват резолюцията в сряда, 27 ноември.  





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на нормите

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на