Свързани новини

23.10.2014 10:45

Месечна заплата над 3 хил. лв. ще получават новите министри

Видян 1047 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министрите от бъдещия кабинет ще получават месечна заплата от над 3361,8 лв. За труда си членовете на МС прибират сума, равняваща се на 130% от възнаграждението на депутатите, на които ще се полагат 2586 лв. месечно, пише „Монитор".


Според парламентарния устав основното им възнаграждение се равнява на три средни заплати за обществения сектор и се преизчислява на всяко тримесечие, като за база се вземат данните за последния месец от предходното тримесечие.


Според НСИ през юни средната заплата в обществения сектор е била 862 лв., а данните за септември ще станат ясни следващия месец. Впоследствие депутатските заплати може да набъбнат, но и да се стопят, тъй като решение за замразяването им, каквото имаше в мандата на 41-вото НС, вероятно няма да се приеме отново, установи допитване на „Монитор" сред новите народни избраници.


Темата не е обсъждана все още нито в ГЕРБ, нито в БСП, но според депутатите ще се запази дългогодишната традиция, която беше подновена от предходното 42-ро НС, след като в началото на тази година възнагражденията бяха развързани. Обратното се възприемало като популизъм. Така бъдещите министри ще стартират работа с далеч по-високи заплати от предшествениците си от предишните два редовни кабинета.


В джоба им ще влизат 507 лв. повече, тъй като заради закованите на 2196 лв. (на нивото им от декември 2009 година) в продължение на близо 4 години (2010 - 2013 година) депутатски заплати членовете на правителствата на Бойко Борисов и на Пламен Орешарски се подписваха под 2854,8 лв. В началото на тази година обаче, след като НС не прегласува отново решението за замразяване на депутатските заплати, чиято давност изтече на 1 януари, възнагражденията в кабинета „Орешарски" достигнаха рекордните 3584,1 лв.


Ексминистрите все пак вземаха тази сума едва три месеца, тъй като през март заплатите в обществения сектор и съответно в НС се стопиха с близо 200 лв. Към основното си възнаграждение депутатите ще получават и добавки.


Зам.-шефовете на НС ще вземат 45% отгоре, председателите на групите и комисиите - с 35%, а техните заместници - с 25%. Редовите членове на комисии пък ще вземат 15% над заплата си. Участвайки в две комисии обаче, те ще могат да удвоят добавката си. Така дори да не заемат ръководни постове в НС, ще си докарват поне министерска надница.


От 10 до 15% над заплатата си ще получават и притежателите на научни степени „доктор" и „доктор на науките".


На шефа на НС, както и на бъдещия премиер пък се полагат 155% от депутатската заплата (4008,3 лв.), а на президента - две такива (5172 лв.).



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Днес може да се чувствате превъзбудени и да реагирате по-емоционално

Днес може да се чувствате превъзбудени и да реагирате