Американската компания „Модерна“ започна тестове на ваксината си срещу COVID-19 върху юноши, предаде бТВ.


Ваксината вече е дадена на първия участник в изследването, което обхваща деца и младежи на възраст от 12 до под 18 години.


Във Фаза 2/3 от проучването се очаква да се наберат 3000 здрави участници в САЩ на възраст от 12 г. до под 18 г. Проучването се осъществява в сътрудничество с американския Биомедицински орган за модерни изследвания и развойна дейност (BARDA) и има за цел да оцени потенциалната безопасност и имуногенност на ваксината сред тази важна по-млада група от населението.


„Нашата цел е да съберем данни през пролетта на 2021 г., които ще подкрепят употребата на препарата при юноши преди началото на учебната година 2021/2022“, заяви Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на „Модерна“.


„Надяваме се, че ще успеем да осигурим безопасна ваксина, която ще даде защита на юношите, така че да могат да се върнат в училище в нормална среда“, каза той.


Компанията подаде документи за издаване на разрешително за използване на ваксината срещу COVID-19 в ЕС и от Европейската агенция по лекарствата обявиха в началото на месеца, че се надяват до 12 януари да се произнесат по искането.