10.11.2008 18:39

Моля, не спирайте кредитирането

Видян 1688 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С тези думи се обръщат обикновените потребители у нас към българските банки. Проблемът е, че банките вече спират всякакви кредити – от лизингите до ипотеките.
Продажбите на лизинг също са намалели въпреки рекламите за този вид покупки. Според думите на потребители банките са ограничили лизинг-сделките дори за мобилни телефони. Последните са спаднали до 30-40 %. А за коли те са в рамките на 15-20 на сто.
„Банковата система работи само с доверие, тя е много консервативна и при първия полъх на кризата, камо ли в разгара й, се държи консервативно - не кредитира, не инвестира, не прави рискове, докато не минат параметрите на кризата“, коментираха за 19` икономисти.
От друга страна банките предприемат политика на вдигане на лихвите по влоговете, за да аргументират интереса на потенциалните вложители. Свиването на кредитите поставя въпросът – как ще бъдат финансирани в този случай лихвите по влоговете.
„Очевидно е, че ако банките ограничат кредитирането, това ще повлияе негативно върху икономическата активност и върху потреблението на определен тип стоки и инвестициите в определен тип активи“, коментира икономистът Лъчезар Богданов от Индъстри уоч.
Важен въпрос обаче е, допълни той,  от гледна точка на банките дали това е разумното действие, за да се съхранят те и да не станат рискови. Тяхно право е да преценят как да действат с оглед на защита на техните акционери и вложители, категоричен е Богданов. 
„Последните налични данни към края на септември не показват, че кредитите са спрели“, каза още икономистът. Поне до септември кредитната експанзия в България продължава. В сравнение с 2007 г. за тази година кредитите за бизнеса и домакинствата са скочили с 50 на сто, сочи статистиката.
Със сигурност няма индикации, че има обща промяна в политиката на банковата система като цяло. Кредити ще има и за в бъдеще, отбеляза специалистът.  Въпросът е колко и дали ще има забавяне на ръста и по-бързо ли ще е то, както и дали ще има ограничаване на някои видове кредитоискатели.
Банките не са тръгнали да се изтеглят от България и ще насочат тези пари към някакви операции в страната, допълни той.
Що се отнася до свиването на кредитите за жилища икономистът припомни, че банките в последните години не са били толкова консервативни, защото пазарът на жилища се е раздвижил динамично. Очевидно сега има усещане за несигурност, което е и у нас, и в чужбина. Затова и банките ще станат по-предпазливи. Това е нормална реакция, коментира Богданов. Според него обаче изводите не могат да бъдат базирани на една или две лични истории.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог