03.06.2010 10:22

Н. Младенов: България решава въпросите на сигурността си в своето семейство – НАТО

Видян 1238 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 "На срещата си със зам.-държавния секретар на САЩ Джеймс Стайнберг потвърдихме все по-интензивния диалог между България и САЩ, както по въпросите на сигурността, така и за новата стратегическа концепция на НАТО и мисията на Алианска в Афганистан", заяви министърът на външните работи Николай Младенов пред журналисти след срещата си с американския дипломат.


По време на срещата с американския високопоставен гост е била засегната темата за Балканите, "за премахването на пречките, за тяхната интеграция в евроантлатическата общност", заяви Младенов. Той посочи, че завършилата вчера среща в Сараево, на която са присъствали двамата, е била полезна, защото потвърждава перспектива на страните на Западните Балканите да станат членки на ЕС. Външният министър смята, че трябва да има нов договор, съдържащ силния ангажимент на ЕС за интеграцията на Западните Балкани, но в същото време и ангажимент от тяхна страна да се реформират и да поддържат добросъседски отношения за постигането на тази цел. Министър Младенов подчерта важността на членството на България в ЕС, защото това ни дава нови инструменти, за да работим успешно със САЩ. От своя страна американският зам.-държавен секретар посочи, че България играе важна роля за стабилизирането на Балканите и с постигнатите си успехи, може да се превърне в модел за тях. "България може да има важна роля за подпомагането на тези страни по пътя й към НАТО", каза американският дипломат. "Днешното време е време на предизвикателства и ние сме убедени, че работейки като партньори, ще изградим по-добро бъдеще", заяви Стайнберг.


И българският външен министър, и американският зам.-държавен секретар потвърдиха, че са обсъждали темата за ПРО, но в контекста на предстоящото решение, което ще бъде взето през есента на срещата на Алианса в Лисабон. Младенов коментира и изказването на руския военен експерт ген. Дворкин, който предложи в България да бъдат разположение противовъздушни системи С-300, като част от сътрудничеството между Русия и САЩ в областта на ПРО. Министър Младенов смята, че това предложение е изключително несериозно. "България решава въпросите на сигурността в своето семейство – НАТО, а икономическите – в ЕС". Едновременно с това, и двамата дипломати подчертаха, че след приключването на дискусиите за ПРО в рамките на НАТО, вратата за сътрудничеството с Русия е отворена.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак