Възможно е да са хвърляли копия с остри като бръснач камъни или да са обкръжавали и намушквали плячката си, или дори да са събирали ранени животни.

Свързани новини

24.08.2024 07:50

Невероятен метод, използван от праисторическите хора, за да убиват огромни зверове преди 13 000 г

Видян 3727 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Добре известно е, че нашите предци са имали способността да свалят голяма плячка като мамути преди хиляди години.

Но как точно ранните хора са убили огромните зверове остава донякъде мистерия.

Възможно е да са хвърляли копия с остри като бръснач камъни или да са обкръжавали и намушквали плячката си, или дори да са събирали ранени животни.

Сега ново проучване показва, че отговорът може да не е нито едно от изброените по-горе – вместо това предполага, че ранните хора може да са опрели приклада на заострените си копия в земята и да са наклонили оръжието нагоре по начин, който би пронизал нападащо животно, като например мамут, бизон или саблезъба котка.

Силата щеше да забие копието по-дълбоко в тялото на хищника, отприщвайки по-увреждащ удар, отколкото дори най-силните праисторически ловци биха били способни сами.

Опирайки се на множество източници на писания и произведения на изкуството, екип от археолози прегледа исторически доказателства от цял ​​свят за хора, които ловуват със забити копия.

След това екипът проведе първото експериментално проучване на каменни оръжия, което се фокусира върху техниките за лов на щука, разкривайки как копията реагират на симулираната сила на приближаващото животно.

След като заостреният камък прониза плътта и активира проектираната си монтажна система, казват те, върхът на копието функционираше като съвременен куршум с куха точка и можеше да нанесе сериозни рани.

Екипът от Калифорнийския университет в Бъркли каза, че предишни експерименти показват, че хвърлянето на копия с каменни върхове би се почувствало „като убождане“ на 9-тонен мамут.

Те добавиха, че хората биха имали ограничен брой подходящи скали, с които да работят, докато прекосяват земята, и биха могли да изминат стотици мили без достъп до правилния вид дълъг, прав прът, от който да направят копие.

Следователно е логично те да не рискуват да хвърлят или унищожат инструментите си, без да знаят дали дори биха ударили животното, казаха те.

Съавторът Джун Сънсери каза: „Видът енергия, който можете да генерирате с човешка ръка, не прилича на вида енергия, генериран от зареждащо се животно. Различно е с порядък.“

Пишейки в списание Plos One, изследователите казаха, че техните открития ще променят начина, по който мислим за това какъв е бил животът преди около 13 000 години по време на ледниковия период.

През следващите месеци екипът планира да тества допълнително своята теория, като построи нещо подобно на реплика на мамут.

Използвайки вид пързалка или махало, те се надяват да симулират как би изглеждала атака, когато засадена щука се удари в масивен, бързо движещ се бозайник.


Източник: Daily Mail



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

Кино Нова 25 август 21:00ч.

В тайна служба на Нейно величество

Режисьор: Питър Хънт
В ролите: Джордж Лейзънби, Даяна Риг, Тели Савалас

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей