Свързани новини

05.02.2014 14:32

Новият закон за банките: Лихвите ще бъдат по-ясни, но едва ли ще станат по-малки

Видян 1422 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Като стъпка за подобряване на прозрачността в отношенията между банката и клиента определят експертите предложените промени в Закона за потребителския кредит. Голямото постижение на този закон е, че блокира възможността на банките да увеличават лихвите при неясни условия. Това обаче съвсем не означава, че лихвите ще паднат. Напротив - може дори да бъдат увеличени, коментират експерти от банковия сектор за OFFNews. В края на миналия месец група депутати от управляващата Коалиция за България и ДПС внесоха в Народното събрание проект за изменение и допълнение на Закона за потребителския кредит.


Първата промяна се отнася до бързите кредити в малък размер до 399 лв., но с огромни лихви, които досега се изплъзваха от каквато и да е форма на контрол. С промените и тези кредити ще попадат под същата регулация, на която подлежат и заемите над 400 лева. Вносителите на промените забраняват и т.нар. малък шрифт в договорите, който често е виновен за редица изненадващи условия по погасяването на кредита за непрочелия внимателно договора си кредитополучател.


Методиката за изчисляване на лихвените проценти е един от критичните въпроси, предизвикали съдебни дела и разпалили дебати. Сега банките имат право да определят лихвените проценти на базата на няколко компонента, един от които зависеше от промяната на пазарните условия. Неясната формулировка, заради която вноските на много кредитополучатели набъбнаха много над първоначално договореното, доведе до дела срещу банки, част от които клиентите спечелиха. За да бъде потушено напрежението, сега вносителите на проектозакона предлагат променливия компонент (референтен лихвен процент) да бъде обвързан с обективни индикатори, публикувани от БНБ или Националния статистически институт.


Вносителите на проектозакона правят още един реверанс към кредитополучателите, като забраняват на банките да събират наказателни лихви при предсрочно погасяване на кредитите. Тук има две изключения: бързите кредити с размер под 400 лева и предсрочно погасяване на ипотечните кредити още през първата година след усвояването им. Наказателната лихва не може да надвишава 1% върху сумата на предсрочно погасения кредит, е записано в проектозакона. Сега е 5 %.


Със законопроекта се забранява на банките да събират такси и комисионни за действия, одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление. Кредиторът няма да може да събира повече от веднъж такса или комисионна за едно и също действие. Друг критичен момент за неизрядните клиенти на банките с ипотечни заеми е фактът, че банката има правото да продаде ипотекирания имот и в същото време да продължи да събира пари от кредитополучателя. Ако поправките бъдат приети, банката ще бъде длъжна преди подписване на договора да даде възможност за избор на клиента си - дали да му даде по-скъп заем и при невъзможност за погасяването му да вземе само имота, без да предявява други претенции или да му даде необходимата сума при по-ниски такси и лихви, но ако се наложи да продаде имота да има правото да продължи да събира пари от него.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби

Налага се да спрете малко с мислите от егоистичен характер

Налага се да спрете малко с мислите от егоистичен