Свързани новини

31.03.2010 11:28

НС решава за отстраняването на Първанов

Видян 1363 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес в Народното събрание ще бъде гласуван импийчмънта срещу президента Първанов. Това заседание на парламента е безпрецедентно. Подобен дебат не е имало в историята, информира БГНЕС.


До искане за искането за отстраняване на Първанов се стигна след като той записа разговора между него и вицепремиераДянков и след това публикува стенограмата, без финансист номер едно да е бил предупреден за това. Според подписалите се под мотивите за импийчмънта с това си действие президентът е нарушил конституцията. Държавният глава е атакуван по общо 15 текста от основния закон в държавата. Според народните избраници той е позволил включително да се развихри мащабна корупция при издаването на българските паспорти. Отстраняването от длъжност на Първанов, който няма да присъства на дебата по импийчмънта, се нуждае от подкрепата на поне 161 депутати, след което крайната дума има Конституционният съд.


То виси на косъм днес след като снощи депутатът от РЗС Цветан Цветанов подаде заявление за напускане на парламента. Избраниците на ГЕРБ, Синята коалиция и Атака наброяват едва 155 души. Без подкрепата на депутатите от партията на Яне Янев импийчмънтът няма как да мине. Народните представители от РЗС подписаха мотивите за отстраняване на държавния глава, но преди два дни Янев поиска премиерът Бойко Борисов ясно да каже дали ги подкрепя. "Поведението на Първанов е безпрецедентна проява на незачитане на конституционни норми и принципи, които подробно са развити в мотивите. Последвалото политическо говорене на президента в нарочно организираната от него пресконференция налага дебат в НС за правомощията му в парламентарната република", се казва в декларация на ГЕРБ. Според ГЕРБ Първанов е показал, че установените от конституцията норми могат да бъдат нарушавани дори от държавния глава. "Този прецедент е белег за недопустим политически морал и затова се нуждаеше от ясна политическа реакция", се посочва още в декларацията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес имате нужда от помощ

Днес имате нужда от помощ. Бъдете толерантни към