Свързани новини

21.05.2014 15:51

NYT: Черно е „море от петрол”

Видян 1887 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Черно море е море от петрол. То е толкова богато на нефт и газ, колкото Северно, ала не е разработено”, съобщава в мащабен анализ най-влиятелният американски всекидневник Ню Йорк Таймс. Международното издание на вестника, смятан за твърде близък до Белия дом, обяснява ескалацията на напрежението в Украйна и анексирането на Крим от Русия именно по този начин. „Украйна е изключена от разработването на огромните находища и те преминават към Русия”, заявява пред изданието Карол Сайвец от Масачузетския технологичен институт – най-елтният университет в света в момента. Според него най-богата част на Черно море е именно тази около Крим и на границата с Азовско море, което също ще стане вътрешно руско след фактическото, макар и още неформално отцепване на крайбрежната област – Донецка и коридора между нея и Русия - Луганска.  Доказателство е, че първата секвестирана компания беше именно нефтодобиващото предприятие, което преди референдума в Крим беше част от украинската държавна Нафтогаз.


Мнението на американеца се потвърждава от Жил Льориколе от държавната океанографска група на Франция. Според говорителя на Путин обаче „сравнен с общия потенциал на Русия, зоната не представлява огромен интерес”, както твърди Дмитрий Песков. Компаниите Ексон, Шел и други обаче са на друго мнение. То се потвърждава и от спецдоклад на Европейската петролна кщонференция от май 2012 г., иозаглавен „Черно море ли е новото Северно”, където се сравняват потенциалите на най-богатата на залежи зона на Европа и новия фаворит. Само дето разработването на кримския сектор от морето и дупченето му за добив на нефт и газ щяло да струва 12 млрд. долара. Пари, които Украйна не може да си позволи, но за Русия са джобни.


Според NYT друг мотив на Кремъл за превземането на двете морета – Черно и Азовско е намаляването на пътя, а оттам и на многомилиардния бюджет на мега проекта за транзит на газ Южен поток, тъй като с новите териториални придобивки няма нужда да се минава през турския участък от нашето море.





Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на нормите

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на