Свързани новини

07.08.2013 16:58

Обама отказа да се срещне с Путин

Видян 913 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на САЩ Барак Обама е отменил срещата си с Владимир Путин в Москва следващия месец, предаде АП.



Причината е ситуацията около Едуард Сноудън. Бившият служител на ЦРУ в момента се намира в Русия, след като му беше дадено убежище, докато САЩ настояват за неговата екстрадация и предаването му на съдебната система.



Решението отразява както гнева на САЩ заради укриването на Сноудън, така и нарастващо чувство на неудовлетвореност в рамките на администрацията на Обама за упорството на Москва по други ключови въпроси, включително противоракетната отбрана и правата на човека.



Обама все пак ще присъства на срещата на Г-20 на върха в Санкт Петербург, но високопоставен представител на Белия дом е заявил, че президентът няма планове да се срещне с Путин, докато е там. Вместо посещение на Путин в Москва, президентът ще добави спирка в Швеция.



Заместник-съветникът на Белия дом по националната сигурност Бен Роудс заяви, че решението на Русия миналата седмица, да се опълчат на САЩ и да предоставят на Сноудън временно убежище, само изостря и без това проблемните отношения.



"Ние все още ще работим с Русия по въпроси, по които можем да намерим допирни точки, но това беше единодушно решение на президента и неговия екип национална сигурност, че срещата на върха няма смисъл в настоящия момент", каза Роудс.



Решението на Обама да отмени разговорите с Путин вероятно ще утежнят и без това мразовитите отношения между двамата лидери. Те често се оказват в противоречие по актуални международни проблеми, най-скоро в Сирия, където САЩ обвинява Путин, че помага на президента Башар Асад фонд. САЩ също е отявлен критик на репресиите на Русия срещу критици на Кремъл и наскоро санкционира 18 руснаци за нарушения на човешките права.



От своя страна, Москва обвини САЩ за инсталиране на противоракетен щит в Източна Европа като възпиращо средство срещу Русия, въпреки американските уверения, че щитът не е насочен към бившия и враг от Студената война. Путин също така подписа закон за забрана на осиновяванията на руски деца в САЩ, ход, който се разглежда като отмъщение за мярката на САЩ, която разчисти пътя за санкции по нарушаване на човешките права.



Обама, заяви в интервю във вторник, че той е "разочарован" от ход на Русия да предостави убежище за една година на Сноудън. Според него решението отразява и "основните предизвикателства" , пред които са изправени САЩ в работата си с Москва.



"Имало е моменти, когато те се връщат обратно към мисленето и манталитета на Студената война", заяви Обама в интервю за NBC "The Tonight Show".



Междувременно, държавният секретар Джон Кери и министърът на отбраната Чък Хейгъл се подготвят за срещите във Вашингтон в петък с руските си колеги.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на нормите

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на