Свързани новини

28.06.2009 14:00

Оспорвани избори за посткомунистическа Албания

Видян 1433 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес албанците гласуват за това дали да задържат доминиращ лидер от посткомунистическата ера или да се обърнат към съперника му - Социалистическата партия, в стремежа на една от най-бедните държави в Европа за членство в ЕС и в условията на надвиснала рецесия, информира БГНЕС.


64-годишният Сали Бериша помогна да се сложи край на комунизма и бе президент от 1992 до 1997 г. когато страната попадна в хаос със срива на пирамидални схеми за инвестиции. Той се завърна като премиер през 2005 г. с обещанието да управлява с "чисти ръце". Адриатическата страна с 3,2 милиона население отбелязва растеж от над 5 % годишно при неотдавнашното му управление, въпреки прогнозите на експерти за стагнация и дори рецесия през тази година.


Много близо зад него според последни проучвания на общественото мнение е 44-годишният ръководител на Социалистическата партия Еди Рама, кмет на Тирана, на когото е гласувано доверие да почисти и да оживи някога мрачната балканска столица. "Вълнуващо е", заявявя 19-годишната Ениса Камберай, студентка в университета, отправяйки се към митинг на Рама в петък вечер. "Рама е художник и знае откъде да започне. Той промени всичко, парковете, сградите, той прави нещо".


И демократите, и социалистите заявяват, че ще вкарат Албания в ЕС и ще създадат работни места и икономически растеж в страната, в която БВП на глава от населението е под 3 500 долара. Всеки от тях обвинява другия в корупция. Неделното гласуване се разглежда от Запада като тест зя демократичната зрялост на балканската държава и готовността й да се присъедини към ЕС. "Проектът за европейска Албания е най-добрият, най-красивият от всички", извика с пресъхнало гърло по време на последния си предизборен митинг лидерът на Демократическата партия Сали Бериша.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв