14.09.2008 16:37

Петролът се срина под 100 долара

Видян 1347 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

100,87 долара или най-ниската цена от март насам постигна петролът в петък на нюйоркската борса. В Лондон черното златосе върна под 100 долара и се търгуваше за 97, 64 долара. 96, 80 е средната цена, на която се продава арабският нефт на ОПЕК. Още по-евтин е руският петрол, който се търгува доста под тази стойност. А именно такъв се преработва в България и после се продава като гориво.


Вместо да намали котировките обаче, ЛУКойл ги увеличи точно в празничния за шофьорите петък!


Това не е шега, това е голата истина! По колонките на различните вериги бензиностанции, разликата се почувства като 1-2 стотинки нагоре. Най-вероятната причина е устремяването на стотици хиляди хора за последен почти слънчев уикенд към морето – Черно или Бяло.


Засега няма данни нито Комисията по цените към правителството, нито Комисията за защита на потребителите, нито Комисията за защита на конкуренцията да са задействали своите служители за налагане на санкции.


Над 30 на сто е поевтинял петролът само за последните два месеца. За същото време спадът при цените на горивата е едва 10%..


Ако към това се добави и промяната в курса на долара, която е също в рамките на няколко процента, редно е бензинът да се продава около 2 лева. Според някои икономисти даже следва цената на А 95 да падне под тази граница.


По традиция оправданието, че това не се извършва е закъснението във времето между цената на договорите на борсите и тази на достигането на количествата до продажба. Само че, докато котировките твърдо следваха курс нагоре, това разсрочване сякаш не важеше. Значи е изненадващо, че падането не е съпроводено от своя страна с адекватни ценови мерки и сваляне на цената.


Има и няколко допълнителни условия, които би трябвало да работят за натискане на цените надолу. Най-важното от тях е, че гигантът ЛУКойл експлоатира свои находища, което предполага доста по-ниски от борсовите цени.


Елементарната сметка сочи, че никой не продава, особено пък толкова търсена стока, на себестойност. В цената се включва определена норма на печалба (в бизнеса средната се смята кот 10 процента), както и процентът на посредниците, плюс транспортирането. Така най-вероятно барел петрол, който се използва за преработка в Бургас едва ли влиза у нас с цена по-висока от 80 долара. Споредпрогнозите е възможно тя да е и доста по-ниска.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак

Ще държите и ще търсите личното уединение

Ще държите и ще търсите личното уединение. Днес ще сте