Свързани новини

12.03.2014 12:40

Пламен Грозданов: Спирането на газа е най-големият кошмар за нас

Видян 955 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кризата в Украйна се отразява икономически и на други държави. Някои страни, сред които е и България, търпят загуби. Оказва се натиск върху нашия износ към Украйна и към Русия. За Русия проблемът е свързан с логистиката - много фирми отказват да возят стоки през Украйна, а другите вдигнаха цените. Това заяви пред БНТ Пламен Грозданов, посланик на България в Русия за периода 2006-2012 г."Вторият икономически проблем с Украйна е забавеното плащане, неритмичните доставки. С Русия проблемът е обезценяването на рублата, което води до това руските вносители да натискат за намаляване на цените или натиск за внос, каза бившият дипломат. - От Украйна внасяме основно метали и въглища, цените са стабилни, защото това са борсови стоки. Проблемът е с ритмичността на доставките. Много от украинските заводи са пряко обвързани с руските заводи, там има нарушаване на връзките."


"Макар и да е сложно да се говори за позитиви от кризата, може да има леко раздвижване в туризма. Крим е любима дестинация на руснаци и украинци. От началото на годината около 100 000 души са почивали в Крим, от тях - 30% са руснаци. Ситуацията в Крим няма да се реши скоро. Туристите могат да се пренасочат към други дестинации, една от които е България. В краткосрочен план може да има известно намаляване на туристите, но  руснаци и украинци обикновено се записват в последния момент. Най-големият проблем от кризата в Украйна би бил спиране на газовите доставки. Русия и по време на Студената война не е прекъсвала доставките, припомни Пламен Грозданов. Руснаците не са и заинтересовани да създават този проблем. Около 60% от постъпленията в руския бюджет идват от енергийните доставки", заяви Грозданов.


"Друг въпрос, който може да бъде открит от кризата в Украйна е търговията на зърно. "Все още цената на зърното не е тръгнала нагоре," каза Грозданов. Износителите ще са доволни, но това ще се отрази и на вътрешния пазар. За сега цените са стабилни. Икономическите санкиции ще се отразят и на България.


"Нашата позиция за ситуацията в Украйна става по-ясна. Усилията ни са за мирно решение на кризата", допълни Пламен Грозданов.


Малко по-рано специалният пратеник на БНТ Марио Гаврилов предаде, че пората в Крим смятат, че влизането на тяхната област в Русия ще повиши жизнения им стандарт. Те очакват, че това ще гарантира добро бъдеще за тях и техните деца. При евентуално присъединяване на Крим към Русия, каквато информация има, че вече е решено в Кремъл, ще бъдат признати руския и татарския език.


"Създават се органи на независима държава", разказа от горещата точка Гаврилов. Кметът на Севастопол Алексей Чали дефинира задачите на силите за самоотбрана. Шефът на Върховната рада на Крим заяви, че те са готови са да пресекат всякакви провокации. В новосформираните сили за самоотбрана може да влязат и чужденци.



Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да прекалите в опитите си да постигнете нещо

Днес може да прекалите в опитите си да постигнете нещо