01.10.2008 11:48

Притискат ни да купим земята под блоковете

Видян 2908 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Идеята общината да задължи притежателите на апартаменти да закупят правото на собственост върху земята, над която се издигат жилищните блокове е на дневен ред в столичното кметство, научи 19`. Ако се реализира възможността, лансирана лично от градоначалника Бойко Борисов, ще се засегне и въпросът със собствеността на междублоковото пространство, прилежащо към постройките, както и на всички кооперации, изградени само с продадено право на строеж.


„Има такава идея и за нея се говори още от времето на Янчулев“, призна пред 19` главният архитект на Столична община Петър Диков. Той обаче уточни, че механизмите, които ще направят реализирането й възможно, предстои да се отработят. „Вариантите са два – или собствениците ще купуват правото на собственост от общината, или прилежащата към блоковете земя ще им се дава безвъзмездно.


По принцип идеята е правилна, защото в нея се съдържат много допълнителни механизми, които могат да помогнат на хората“, смята архитект Диков. Една от възможностите за гражданите, която давала правото на собственост на земята под кооперацията им е възможността за собствениците да санират, но не като теглят кредит, а със средства, получени от учредено право на строеж. Това по думите на Диков е много важно, предвид проблема с енергийната ефективност у нас.


И двата варианта са правно допустими, коментираха от своя страна за 19` юристи. Първият е –  т. нар. в правото „гола собственост” да се прехвърли безвъзмездно на лицата, които притежават жилища или други обекти в блокове. Вторият е - да се даде възможност те да закупят това право. По-справедливото е правото на собственост върху прилежащия терен да се прехвърли безвъзмездно, смятат специалиси в тази област. Едно от основанията е, че става дума за стари жилища, правени преди 1989 г., когато социалистическата държава не е прехвърляла право на собственост. В най-добрия случай тя учредяваше право на строеж, или продаваше само апартаменти, добавят експерти. Истината била, че бидейки собственик на терен, върху който е построена дадена сграда, държавата не го стопанисвала и не извличала никакви приходи от него. Затова справедливо било хората, които са си купили апартаменти, да разполагат и с правото да развиват имота. „Първият плюс от това, че хората са собственици на терена е, че ако, сградата погине, те ще имат възможност да я построят наново. Право, което няма да имат, ако са собственици само на апартаментите и нямат права върху земята“, отбелязват още юристите. Другият плюс бил в съществените подобрения, които собствениците биха могли да извършат. В това число и надстрояване или пристрояване, ако планът го позволява, както и възможността да се реализират приходи от това. Сериозен аргумент в полза на безвъзмездното прехвърляне на терените бил фактът, че голям процент от хората едва ли ще разполагат с необходимите средства, за да закупят тези земи. Освен това голяма част от хората са собственици само на апартаментите си, припомнят правистите. Още повече, когато ставало дума за стари панелни сгради, които се амортизират и рано или късно погиват. При такава ситуация без собственост върху земята или учредено право на строеж, хората освен без имот, на практика щели да останат и на улицата.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще доминирате в спорове


Днес ще доминирате в спорове, в дискусии, изобщо ще се