15.04.2009 09:56

Саркози: "Прощавам се с великия писател Морис Дрюон!"

Видян 1546 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Френският президент Никола Саркози поднесе съболезнования по повод кончината на големия френски писател Морис Дрюон.


"Искам да се простя с великия писател, великия борец на Съпротивата, великия политически деец, великия майстор на перото, който имаше велика душа", се казва в комюнике на френския държавен глава, цитирано от Интерфакс и БГНЕС. Никола Саркози подчертава, че в течение на целия си живот Дрюон е изпитвал голяма страст към Франция.
Писателят и френски академик от руски произход Морис Дрюон почина на 90-годишна възраст във вторник, съобщи историчката и политолог Елен Карер д'Анкос, доживотен секретар на Френската академия. Дрюон е роден на 23 април 1918 г.. Той е член на Френската академия от 1966 г. През 1973 г. бе министър на културата. Автор е на историческите романи "Прокълнатите крале", които са публикувани в 7 тома и са тиражирани у нас през 80-те години. Дрюон е автор на повести, разкази и есета. Неговият баща е от Оренбург. Бабата на известния писател произхожда от богата фамилия на местни търговци, притежаващи универсални магазини. Самият Морис е взел фамилията на своя втори баща. С нея той ще остане във френската и световна литература. Неговата звезда изгрява с "Песен за френските партизани", която пише като участник в антифашисткото движение. Световната слава му донася трилогията "Силните на деня", за първата част на която получава и премията "Гонкур".
Пред украинския вестник "Ден" Дрюон си спомня: "Нашето семейство е от Урал, но имаме и бразилски и еквадорски корени. Баща ми с цялото семейство емигрира след Октомврийската революция, но почина много млад. Нашето семейство принадлежи към търговското съсловие и в архивите на Оренбург се съхраняват документи за тяхната търговска дейност. Те са имали магазини в Оренбург, Ташкент, Самарканд. Преди години аз за пръв път посетих земята на моите предци и бях поразен да открия, че фамилният ни дом е запазен. Трябваше да чакам 80 години, за да осъществя тази мечта....През живота си аз се срещнах с много държавници, не само френски, а от целия свят, започвайки с Чърчил и Де Гол и стигайки до ръководителите на СССР. Шарл Де Гол е най-великият политик, който съм познавал. Аз работех при него. Понякога той попадаше в тежки ситуации, но можеше не само трезво да ги анализира, но и достойно да излиза от тях. Той бе лидер, човек със силен характер. Именно Шарл Де Гол спаси следвоенна Франция... Великият Бисмарк казваше, че географията предопределя политиката. Де Гол също смяташе така. Мисля, че Европа трябва да се превърне не в административно обединение, а да се развива на основата на сътрудничеството на различни страни както в политическата, така и в икономическата, духовната и културната сфера... Благодарение на историята, ние по-добре разбираме събитията, които се случват днес и даже можем да надникнем в бъдещето... Човечеството не винаги постъпва мъдро. По време на своята работа аз се сближавам с моите герои и понякога ми е трудно да се разделя с тях, но никога не изопачавам историческата истина. Описвам събитията такива каквито са, но на език, разбираем за съвременния читател. Описвам живота, следвайки принципите на Толстой... През вековете човек се е променил малко. Ние се смятаме за цивилизовани, но именно в Европа се зароди фашизма. Днес хората имат по-голяма възможност да унищожават себеподобните си, скривайки се зад високи идеали... Властта е най-могъщото чувство в човешкия живот, по-силно даже от любовта. Конфликтът между властта и народа е заложен в човешката природа. Властта е необходима, за да се поддържа равновесието. Не всеки лидер може да властва, а умението да се управлява е дар, достъпен само на малцина". Морис Дрюон гостува няколко дни в България през септември 2001 г. по покана на Симеон Сакскобургготски.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!