Свързани новини

01.10.2013 13:10

САЩ остават без бюджет, администрацията затваря врати

Видян 1091 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Белият дом нареди на федералните институции на страната да затворят врати, след като Конгресът не прие бюджета в определения срок – 00.00 ч. местно време /07.00 ч. Българско, предадоха световните агенции.



Проектобюджетът бе отхвърлен от Сената 2 часа преди настъпването на 1 октомври, когато стартира финансовата година в САЩ. Ако до изтичането им законът не бъде приет, федералното правителство изпада в несъстоятелност и държавните учреждения ще прекратят работата си.



"За жалост нямаме ясен сигнал, че Конгресът ще действа навреме, за да може президентът да подпише бюджетна резолюция, преди края на днешния ден, 1 октомври 2013 г.", заяви Силвия Бъруел, директорка на бюджетното управление в Белия дом.



При това положение агенциите трябва да приложат плановете си за прекратяване на дейността си поради липса на бюджет", подчерта тя. Над 800 000 държавни служители, не заемащи важни длъжности, от общо около 2 милиона от днес трябва да излязат в принудителен неплатен отпуск . Персоналът на учрежденията ще бъде съкратен до възможния минимум, като в някои агенции на работа ще останат едва 5% от служителите. Снощи администрацията на САЩ можа само да констатира безизходицата в Конгреса с наближаването на старта на бюджетната 2014 г.



Положителното решение на Конгреса беше необходимо, за да се одобрят кредити, с които да се гарантира нормалното функциониране на държавата. Ябълката на раздора е здравната реформа на президента Барак Обама. Малко преди Сенатът за пореден път да отхвърли проектобюджета, той бе гласуван в Камарата на представителите с поредните поправки, внесени в него. Поправките се отнасят именно за реформата в здравеопазването и по-конкретно забавянето на задължителната медицинска застраховка и премахването на субсидиите за застраховка за конгресмени и членове на държавната администрация. Най-сериозни проблеми ще изпита Пентагонът, където в принудителен отпуск ще излязаТ 400 000 цивилни служители. По данни на в. "Ню Йорк таймс" от липсата на бюджет ще пострада най-много Националното управление за аеронавтика и космически изследвания /НАСА/ - там ще излязат в отпуск 97% от служителите, като ще продължат работа само онези, които отговарят за програмата на Международната космическа станция. Във финансовото министерство остава едва 20% от персонала и продължават да работят само онези, които се занимават с печатането на долари. На работните си места остават служителите в структури, които са важни за националната сигурност – пожарникари, полицаи, митнически служители и др. Държавният департамент също няма да спира работа. "Ние продължаваме да работим, за да гарантираме националните интереси и да ги представяме в чужбина, да оказваме съдействие на съотечественици, намиращи се зад граница", заяви говорителката на дипломатическото ведомство Джен Псаки.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак