Димитър Главчев (в средата), служебния министър на енергетиката Владимир Малинов (втори отляво), посланика на САЩ в България Кенет Мертен (втори отдясно) и други официални лица.

Свързани новини

22.07.2024 14:03

Държавата подписа договор за проучване на енергиен коридор Изток-Запад

Видян 934 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Електроенергийният системен оператор и Американската агенция за търговия и развитие подписаха на церемония в Министерския съвет договор за безвъзмездно финансиране на предпроектното проучване за изграждането на енергиен коридор Изток-Запад.


Стойността на проекта е близо милион и половина долара. Планира се проектът да свързва електропреносните мрежи на Турция, България, Гърция, Северна Македония, Косово, Албания и Черна гора, с възможност да достигне и до Италия, съобщава БНР.

Премиерът Главчев отбеляза, че за България това сътрудничество е ключово от гледна точка на приоритетите в енергийната сфера и успешното осъществяване на зелената трансформация:

"В рамките на предпроектното проучване ще бъде направен икономически и технически анализ на необходимостта от развитие на електропреносната мрежа и увеличаване на трансграничния капацитет на границите на България с Румъния, Гърция, Турция и Република Северна Македония. Ще даде възможност за ефективно оползотворяване на зелената енергия, произведена в региона и ще съдейства за успешното изпълнение на нашите приоритети, свързани с декарбонизацията на икономиката и Зелената сделка".


Снимка: БТА



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще сте доста по-практично настроени

Днес ще сте доста по-практично настроени и ще искате да