30.08.2024 11:40

Съветник на Тръмп предупредил британците да не налагат забрана за продажба на оръжие на Израел

Видян 336 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Това е първият публичен знак за мащаба на потенциалното напрежение, пред което е изправено лейбъристкото правителство, ако следва външна политика, основана на човешките права

Съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп е предупредил, че британските лейбъристи рискуват сериозен разрив в "специалните отношения" на Обединеното кралство със Съединените щати, ако наложат забраната за продажба на оръжие на Израел.

За това съобщи вестник "Гардиън".

Робърт О’Брайън, все още един от ключовите гласове по сигурността в обкръжението на Доналд Тръмп, каза, че Обединеното кралство застрашава бъдещата си роля в проекта изтребители F-35, както и е изправено пред риска от контраембарго на Конгреса на САЩ.

Изтребителите F-35 са произведени отчасти от британски оръжейни фирми и се използват от военновъздушните сили на Израел за част от бомбардировките на Газа. Лейбъристкото правителство все още не е решило дали да спре лицензите за износ на оръжие за Израел поради опасения, че международното хуманитарно право може да е било нарушено във войната в Газа.

Говорейки пред мозъчния тръст Policy Exchange, О'Брайън също така призова правителството на Обединеното кралство да направи всичко възможно, за да прекрати разследването на Международния наказателен съд срещу Израел, като обвини органа, който се оглавява от британския прокурор Карим Хан, че е присрастен в избора си кои лидери да преследва.

 "Гардиън" коментира, че това е първият публичен знак за мащаба на потенциалното напрежение, пред което е изправено лейбъристкото правителство, ако следва външна политика, основана на човешките права, с Доналд Тръмп начело на САЩ.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Сараят в Бояна

Как първи разкрих Сарая в Бояна?

Преди 20 години първи описах т.нар. Сарай в ...

реклама

към тв програма тв програма

НОВА 01 септември 22:30ч.

Бен-Хур

Режисьор: Тимур Бекмамбетов
В ролите: Джак Хюстън, Морган Фрийман, Тоби Кибъл

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби