Свързани новини

07.08.2014 15:02

Сключихме споразумението с ЕК за следващия програмен период

Видян 954 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия сключи споразумение за партньорство с България, определящо стратегията за оптимално използване на европейските структурни и инвестиционни фондове в страната, съобщи Комисията.



Припомняме, че документът беше изготвен от кабинета „Орешарски" и се превърна в една от първите приоритетни задачи на служебното правителство на Георги Близнашки, което даде заявка да не променя споразумението, а да върви в посока неговото подписване.



С днешното споразумение се открива пътят към инвестиране на общо 7,6 млрд. евро финансиране по линия на политиката на сближаване в периода 2014 - 2020 г. (по текущи цени, включително финансиране на европейското териториално сътрудничество и средствата за инициативата за младежка заетост). България също така получава 2,3 млрд. евро за развитие на селските райони и 88 млн. евро за рибарство и морско дело, информират още от ЕК.



Инвестициите на ЕС ще помогнат в борбата с безработицата и ще допринесат за повишаване на конкурентоспособността и икономическия растеж чрез подпомагане на иновации, обучение и образование в градове и селски райони. С тяхна помощ ще се стимулират предприемачеството, борбата със социалното изключване и ще се подкрепи развитието на екологосъобразна и ресурсно ефективна икономика.



Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) са: Европейският фонд за регионално развитие; Европейският социален фонд; Кохезионният фонд; Европейският фонд за морско дело и рибарство; Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони, допълват от Брюксел.



Комисар Хаан добави: „Тази инвестиционна стратегия се базира на значителните усилия, които България вече полага, за да помогне за постигането на целта на ЕС за дългосрочно и устойчиво развитие във всички негови по-слабо развити региони. Това споразумение за партньорство, което обхваща всички структурни и инвестиционни фондове в България, ще даде стратегическа насока на бъдещи програми, които ще доведат до създаване на работни места, ще превърнат българските МСП в модели за растеж, а също така ще подпомогнат екологосъобразния растеж в българските градове. То би следвало също да насърчи допълнително вече полаганите от България усилия да навакса изоставането си от други европейски страни. Европейските структурни и инвестиционни фондове помагат на българските региони и градове да се изправят пред предизвикателствата".



Комисарят в областта на заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор също поздрави България за сключването на споразумението за партньорство. „В периода 2014 - 2020 г. на разположение на страната ще бъдат около 1,5 млрд. евро от Европейския социален фонд - това е увеличение с 20% спрямо предишния период. Много се радвам, че България реши 30% от средствата по структурните фондове да бъдат за Европейския социален фонд (ЕСФ). В миналото България използва активно ЕСФ - 1 на всеки 7 българи се възползва директно от този фонд. ЕСФ ще остане основен инструмент за финансиране на борбата с младежката безработица, за подкрепа на най-нуждаещите се хора на трудовия пазар, за постигане на по-голямо съответствие между професионалното образование и обучение и нуждите на трудовия пазар, за мерки в отговор на бедността и социалното изключване на ромското малцинство и за повишаване на ефективността и качеството на публичната администрация и съдебната система".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак