04.01.2009 07:14

София чества 131-та годишнина от Освобождението си

Видян 1473 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес се навършват 131 години от Освобождението на София. На 4 януари през 1878 г. руските войски, предвождани от генерал Гурко влизат в София и я освобождават от турско робство. Годишнината ще бъде отбелязана с редица тържествени прояви.


Първите руски части влизат в българската столица около 14 ч. В катедралния храм "Света Неделя" е отслужен тържествен молебен в присъствието на ген. Гурко. На 7 ноември 1877 г. император Александър II одобрява плана за настъпление на Западния отряд към Орхание (Ботевград) и София. Отрядът от 35 000 души има задачата да овладее Никопол и да развие по-нататъшно настъпление в западна посока. След превземането на Плевен на 10 декември 1877 г. е форсиран Балканът. На 27 декември 1877 г. Сюлейман паша установява главната си квартира в София. На 3 януари 1878 г. Осман Нури паша започва да се изтегля от София. Опитът да се запали градът е осуетен с помощта на чуждестранните консули. Традиция е в този ден кметската управа на града да дава израз на почит и преклонение пред загиналите руски воини за нашето освобождение. В 10.00 ч. ще бъде отслужен благодарствен молебен в църквата “Света Неделя”. Изборът на храма е историческа даденост – в присъствието на самия генерал Гурко в него се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите, още при влизането в града. В 10,30 ч. е празнично биене на камбаните на централните софийски храмове. Поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Цар Освободител ще се състои в 11 ч., а в 11,30 ч. започва празничният ритуал пред Паметника на опълченеца. /БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Ще се опитвате да правите много неща едновременно

Ще се опитвате да правите много неща едновременно и не,