Свързани новини

28.05.2014 11:03

Строители: Южен поток ще създаде 15 000 работни места

Видян 1053 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българските строители от години чакат толкова голям проект, коментира председателят на браншовата камара на строителите инж. Светослав Глосов пред TV7.Според него, 15 хил. работни места ще осигури изграждането на българската част от проекта "Южен поток". Това е свързано както с непосредственото изграждане на съоръженията, така и с инфраструктурата, местата за хранене.



"Стройтрансгаз" е консорциумът, който ще изгражда българската част от трасето. В него влизат едни от най-големите български компании с опит в изграждането на големи обекти. Зад тях стоят над 80 фирми, главно от региона на Северна България с ангажираност на над 5500 работници и специалисти, обясни той.



Договорено е българският подизпълнител да свърши над 50% от работата – чисто строителните дейности като трасета, довеждащи пътища, строителната част на компресорните станции.



Руската страна ще участва с доставките на съоръжения и тръби и монтажните работи, където са специализирани и вече имат опит с изграждането на "Северен поток". Руснаците ще поемат и морската част, тъй като ние нямаме нито техника, нито кадри, нито опит в тази сфера.



Инж. Глосов подчерта, че при такъв мащабен проект е по-добре подизпълнителят да е един голям консорциум, за да се гарантира спазването на сроковете и съответните отговорности по проекта. При ползването на много и по-малки подизпълнители тази отговорност се размива и е трудно проследима, обясни той.



Председателят на камарата на строителите подчерта, че "Южен поток" може да не е приоритетен за Европейската комисия, но е такъв за Южна Европа и е по-добре България да извлече ползите от него, които ще са дългосрочни.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби