Свързани новини

10.08.2012 11:27

Утрински весник: България си намери македонски Божидар Димитров

Видян 2044 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Полемиката която предизвика председателят на Македонския световен конгрес (СМК) Тодор Петров, че в България има всичко освен българи, се превърна в лятно забавление между двете страни, което няма да има нужда от внимание, ако на повърхността не изваждаше един много важен факт – основният тон в отношенията между двете държави не се дава от политиците, а от хора заровени в историята от тази и от онази страна на границата. Това пише днес македонският ”Утрински весник”, в текст озаглавен „България си намери македонски Божидар Димитров”. В текста по-нататък се казва:


„България намери в лицето на Петров свой Божидар Димитров – и двамата близки до властите и въоръжени с факти и реторика, които, ако продължат да ползват в сегашния стил, до толкова ще банализират македонския въпрос, че няма да има необходимост да се решава.


За да покаже колко са абсурдни за него позициите на Петров, който отговори на изявленията на евродепутата Андрей Ковачев, че няма македонци в България, Димитров попита лидера на СМК - дали не е време да си промени името и вместо на български -ов да завършва на македонски –ски. Това, което раздразни най-много българските дежурни критици на позициите на Македония, беше оценката на Петров, че в България само ромите и турците не са македонци, а те не са малцинство, а мнозинство. И истинският въпрос според него е дали в България има българи без македонско потекло. С намерението да им върне с техен камък, по тяхната глава Петров успя да обърне дебата на български терен и около тяхното непризнаване на нашето малцинство, език и култура, нещо, за което отново заработи епитетът „ултранационалист, близък до партията ВМРО-ДПМНЕ”.


Неговата позиция, че в основата на Балканите е Македония, и че ние живеем не в Балкански, а в Македонски полуостров беше оценена като „разтягане на границите на лудостта” и последната пропагандна перверзност от Македония, или както те се обръщат сега – БЮРМ или Скопие.


„Първо мислех, че е от високата температура, че е излязъл без шапка и без бели дрехи на жегата и че дълго време се е разхождал из скопския площад и заглеждал статуите, построени през последните шест години. Но се замислих и констатирах, че може би е прав по някои въпроси”, беше отговорът на Божидар Димитров, дежурен политически хуморист по тази тема в България. С подигравка се съгласява с Петров, че Балканският полуостров може би трябва да се казва Македонски, тъй като планините, на които носи името, не се простират извън България и очертават нейната хегемонистична роля в миналото. И, че Европа носи гръцко име и е най-добре и тя да се нарича Македонски континент, и тъй като изселниците в Канада и САЩ и в Русия основно са от нашия континент, цялото северно полукълбо може да получи това име, и целия азиатски континент, където все още живее македонски цар. Като автор на теорията за трите раси – бяла жълта и македоноидна, Димитров пита Петров - дали все пак не е внедрен агент на българската Държавна сигурност в македонското общество, поради факта, че все още носи „българско” име.


Тази полемика вчера никой не искаше да я коментира в Македония, а основното послание беше, че двете държави, ако искат добри отношения, трябва да издигнат нивото много по-високо от полемиката помежду си. Дали тези неща влияят върху гражданите от двете държави, е дилема, която също така остана под въпрос, с оглед на факта, че в България подобни изявления и отговори се въртят в един тясно-политически медиен кръг от все по-малко популярния Красимир Каракачанов, безвластния Божидар Димитров, Андрей Ковачев от ГЕРБ и онлайн изданието Новините, което с обема на история и политическа пропаганда, която ползва в текстовете си, както и обръщението към международната общност, като че ли е писано за интересите на българското разузнаване. Колкото да припомним – това е същата медия, която след убийството край Смилковци, пишеше, че в Македония има кулминация на етническите конфликти и че за нейно добро е превантивно да се раздели. Това е първата медия, която ползва името БЮРМ, въпреки че София е признала Македония под конституционното име. Казано накратко – Македония и България са в мирни води, но подземно все още има буря”.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби