18.01.2009 14:21

в. Чикаго Трибюн: Много републиканци ще се правят на безследно изчезнали

Видян 1116 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Диана и Марк Уилт от Уолнат, щат Илинойс вече изпитват носталгия по президентството на Джордж Буш. Марк е убеден, че само времето може да оцени по достойнство наследството, което оставя 43-я американски президент.


Тези дни доста републиканци напускат Вашингтон и се отправят към Калифорния, за да избягат от студа, тълпите привърженици на демократите и безбройните сувенири и плакати с лика на Обама.


„Все пак ще вдигнем тост за новата администрация, ще им стискаме палци и им пожелаваме всичко най-хубаво – докато се върнем във Вашингтон следващата сряда” – казва Карен Джонсън, доскоро служителка в администрацията на президента Буш, която си подари дълъг уикенд в Калифорния.


Докато демократите са в еуфория, привържениците на Републиканската партия са увесили нос и неохотно се подготвят да отстъпят повече пространство за близо два милиона привърженици на Обама. А на следващия етап ще трябва да опразнят и няколко хиляди републикански работни места, заемани през последните осем години от сътрудници на администрацията на Буш.


Превключването от републиканско към демократическо управление в Белия дом ще остави без работи най-малко 8000 сътрудници на Великата стара партия (Great Old Party – GOP). Проблемът се изостри със загубата на доста доскорошни републикански места в Сената и Камарата на представителите. Дискомфорт ще изпитат и хиляди лобисти и консултанти, работещи в тясно сътрудничество с републиканските законодатели и служители на досегашната администрация. „Не познавам нито един републиканец, който ще остане във Вашингтон за инаугурацията на Обама” – споделя Скот Рийд, бивш мениджър на предизборната кампания на Боб Доул. Самият Рийд се стяга да прекара може би повече от седмица в Ню Йорк. „Преживяваме тежък период. Не толкова политически, колкото икономически аспект”.


Чарлз Спайс, (Charles Spies), вашингтонски адвокат и бивш съветник на републиканския кандидат за президент Мит Ромни планира да избяга от Вашитгтон и дапрекара няколко дни в Лас Вегас. Спайс е организирал „Инаугурационно заточение” за себе си и съпругата си и за две дузини свои приятели в столицата на хазарта. „Живея в центъра на Вашингтон, близо до Белия дом и затова реших да оставя Обама да се наслаждава на момента в столицата. А ние засега по-добре да се изпарим от града” – казва Спайс.


Джон Фихъри (John Feehery) е консултант на Републиканската партия и бивш говорител на спикъра на Камарата на представителите Денис Хастърт (Dennis Hastert). „Това е историческси момент”- казва Фихъри.” „Нямам намерение да се радвам заедно с екипа на новата администрация, но въпреки всичко това е исторически момент, който трябва да се изживее”. Фихъри все още не е решил окончателно дали ще се изнесе временно от града: Ако всички републиканци напуснат, това ще отвори повече възможности за мен. Може и да се вълползвам от този шанс”.


Стюарт Рой, бивш помощник на републиканското мнозинство в Камарата на представителите, кмята да органиира „инаугурацинен купон на покрива в офиса на своята PR-агенция. „Реших да остана, защото като PR-експерт за мен е важно да бъдя близо до историческите саъбития, независимо кой ев центъра на развитието им” – споделя Рой. „Освен това от офиса ми се открива страхотна панорама към Белия дом и към маршрута на парада. Така че аз оставам”.


За разлика от много други републиканци, запътили се към Калифорния, републиканският губернатор на щата Арнолд Шварценегер пристигна във Вашитгтон, за да вземе участие в церемонията. Той ще бъде придружаван от сенатора-републиканец от Южна Дакота Джон Тюн (John Thune).


„Ще присъствам на тържествата, но няма да чествам толкова шумно като демократите” – казва Тюн. „Надявам се да бъдат организирани паралелно коктейли на републиканската партия, на които да се съберем и да обсъдимкакво ще правим оттук нататък”.


На републиканците демократ н Белия дом и демократическо мнозинство в Конгреса като че ли имидва малко в повечко. „Аз си представям как по време нацеремонията хиляди републиканци седят в полуосветени стаи и мрачно сие наливат с уиски” – споделя говорителят на лидера на републиканците в Сената Митч Макконъл – Дон Стюарт.


Въпреки всичко Карен Джонсън е оптимистка: „Не бих казала, че изпитвам горчивина от това, което се случва тези дни във Вашингтон. Лично за мен това е добро извинение да си позволя четиридневен уикенд. Нека демократите се забавляват и ликуват. Ние ще се наслаждаваме на уюта и спокойствието в нашите домове”. /БГНЕС


в. Чикаго Трибюн (Chicago Tribune)


Много републиканци ще се правят на безследно изчезнали


Many in GOP intend to be MIA Republicans say they have much less to


От Джил Зукман и Ричърд Саймън (Jill Zuckman и Richard Simon)


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева

Ще се опитвате да правите много неща едновременно

Ще се опитвате да правите много неща едновременно и не,