Правителството прие Националния план за ваксинация срещу коронавируса. Страната ни последна в ЕС изготви план. Той е разработен от работна група съгласно заповед на здравния министър. Използвани са и указания на Световната здравна организация, но е съобразен с българското здравеопазване, съобщи на брифинг в Министерския съвет здравният министър Костадин Ангелов, предаде бТВ. Създава се Национален ваксинационен щаб с председател проф. Красимир Гигов.  Според плана служителите на ферми за норки, 80 души, ще бъдат ваксинирани преди хората с хронични заболявания и възрастните. Припомняме, че собственикът на най-голямата ферма за норки в с. Маджерито, с капацитет за отглеждане и умъртвяване на животни, е близкият до властта и съсед на премиера шеф на Градус, който незаконно ги убива в газови камери и не плаща данъци с решаващото съдействие на НАП, БАБХ, МЗХГ, Прокуратурата и ТЕЦ на Ковачки.


 


  ВИЖ ПЛАНА ТУК!


 


Първа фаза


В нея попадат медицинският персонал на лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ; медицински специалисти по здравни грижи; лекари по дентална медицина; фармацевти и помощник фармацевти и друг помощен персонал.


Тези лица са поставени под висок риск от заразяване и могат да предават инфекцията на рискови групи от населението. Ваксинирането ще позволи те да продължат да изпълняват професионалните си ангажименти.


Очакваният брой на хората, които ще подлежат на ваксинация от тази група, са 243 600 души.


Втора фаза


В нея попадат потребители и персонал на социални институции; педагогическите специалисти, персонал на ферми за отглеждане на норки - 80 души.


Очакваният брой на хората, които ще подлежат на ваксинация от тази група, са 112 080 души.


Трета фаза


В нея попадат служителите, участващи в поддържането на функционирането на основни за обществения живот дейности.


Очакваният брой подлежащи на ваксинация в тази група ще бъдат по предварително изготвени списъци, съобразено с желанието на хората.


Четвърта фаза


В нея попадат възрастните хора на и над 65-годишна възраст и хора с придружаващи хронични заболявания.


Очакваният брой на хората, които ще подлежат на ваксинация в тази група, са 1 800 000 души.


Пета фаза


В нея попадат уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот. Имунизацията на тези целеви групи ще се извършва по предварително изготвени списъци.


Снимка: БГНЕС